Pienet pyhiinvaellukset tarjoavat mahdollisuuden hiljentymiseen kaupunkimaisemissa
Oulun seurakuntien Agricola-kaupunkipyhiinvaellus ja rukouskävelyreitit tarjoavat mahdollisuuden rauhoittumiseen, hiljentymiseen ja oman elämän pohtimiseen kaupunkiympäristössä. Reitit ovat helppo tapa pysähtyä hetkeen. Rukoukset ja kysymykset ohjaavat kulkijaa matkan edetessä.
Puolentoista kilometrin mittainen Agricola-kaupunkipyhiinvaellus vie pienelle matkalle kohti pyhää. Reitti kulkee Oulun torinrannasta Linnasaareen, Raattiin ja Pikisaaren kautta takaisin torille. Pyhiinvaelluksen seitsemän avainsanaa - kiireettömyys, yksinkertaisuus, vapaus, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys - tukevat matkaa ja antavat virikkeitä oman elämän tarkasteluun ja pyhän kohtaamiseen.
Myös Oulun seurakuntien rukouskävelyreitit soveltuvat pieniksi pyhiinvaelluksiksi. Reiteillä voi kulkea kohti pysähdyspisteitä, joiden kohdalla hiljennytään rukoukseen ajatuksia herättelevien kysymysten avulla. Rukouskävelyreittejä kulkee vehreällä Pikisaaren polulla sekä tuomiokirkolta Ainolanpuistoon ja takaisin sekä tuomiokirkolta Kiikelinpuistoon.
Agricola-kaupunkipyhiinvaelluksen ja rukouskävelyiden ohjekortteja on saatavilla ilmaiseksi Oulun tuomiokirkon eteisaulasta. Tuomiokirkko on kesäaikaan avoinna vierailijoille 31. elokuuta asti maanantaista sunnuntaihin kello 10–20. Tuomiokirkon oppaat kertovat mielellään reittien sijainnista ja sisällöstä. Rukouskävelyiden ohjeet löytyvät myös seurakuntien verkkosivuilta.
Lisätietoa Oulun seurakuntien Agricola-kaupunkipyhiinvaelluksesta ja rukouskävelyistä.
Pastori Lauri Holma pyhiinpyöräilee Pernajasta Turkuun
Oulun tuomiokirkkoseurakunnan pastori Lauri Holma on lähdössä pidemmälle pyhiinvaellukselle: Holma pyöräilee noin 330 kilometriä Mikael Agricolan jalanjäljissä. Pyöräilyurakan taustalla on 12.–14.6.2024 toteutettava pilottiversio Agricola-kävelystä pyöräillen. Agricola-kävely on kotimainen pyhiinvaellus Agricolan kotipitäjästä Pernajasta Turkuun, ja Suomen kirjakielen isää muistaen kävelyillä on tuettu naisten lukutaitotyötä Afrikassa Pipliaseuran kautta. Pyhiinvaelluksen tarkoituksena on tehdä hengellinen matka itseen ja löytää pyhiinvaeltajan huolettomuus, kiireettömyys ja vapaus. Agricola-pyhiinvaelluksia on kävelty neljänä vuotena, ja lisäksi Piplia-seuran lukutaitoprojektia tukevia lyhyempiä tai pidempiä vaelluksia on toteutettu ympäri maata.
Aikaisempina vuosina kävelyt on toteutettu viikonloppuisin noin puolen vuoden aikana, mutta nyt matka on tarkoitus taittaa yhtäjaksoisesti pyöräillen.
– Poljemme kolmen päivän aikana Pernajasta Turun tuomiokirkolle, missä Agricola toimi piispana. Matkalla pidämme hartaushetkiä kaikkiaan neljässätoista kirkossa, jotka sijoittuvat Kuninkaantien varrelle, kertoo Oulun tuomiokirkkoseurakunnan hiljaisuuden työstä vastaava Holma.
– Meitä on lähdössä Oulusta kolme pyhiinpyöräilijää. Oppaanamme sekä huoltoauton kuljettajana toimii vantaalainen laulaja ja laulunopettaja Hannu Holma, jolle tämä Agricola-pyhiinvaellus on jo viides.
Holman mukaan pyöräpyhiinvaelluksen tarkoituksena on tutustua Agricolan elämään sekä tehdä henkilökohtaista hengellistä matkaa kirkoissa hiljentyen ja pyörän selässä matkaa meditatiivisesti taittaen. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on myös oppia lisää pyöräpyhiinvaelluksesta, sillä tarkoituksena on järjestää sellainen myös Oulussa lähivuosina. Lisäksi Holma haluaa jakaa kokemuksen pyhiinvaelluksesta ja innostaa muitakin vaeltamaan pyhiin vaikkapa Oulun seurakuntien pyhiinvaellus- ja rukouskävelyreiteillä. Holma päivittääkin tunnelmia matkaltaan Kirkko Oulussa –Instagram-tililleLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
4.6.2024 12.20