Uutislistaukseen

Laupeuden äiti -kuvakudos takaisin Oulun tuomiokirkkoon

Oululaisten naisjärjestöjen vuonna 1980 hankkima kuvakudos Laupeuden äiti palautetaan tuomiokirkkoon sunnuntaina 26.3. Marian ilmestyspäivän messussa.

Laupeuden äiti_1_Marko Kossi.jpg

Kuva: Marko Kossi.

Laupeuden äiti -kuvakudoksen on suunnitellut Marjatta Hyyrynen (myöhemmin Lähteenmäki). Teoksessa naishahmo sulkee viittansa suojaan lapsia. Naisella on oikeassa kädessään kyyhkynen ja naisen ja lasten ympärillä lentelee lintuja.

– Oululaiset naisjärjestöt olivat yhdessä hankkimassa tätä teosta tuomiokirkkoon. Se luovutettiin 4.11.1980 Oulun tuomiokirkkoseurakunnalle. Seurakuntaneuvosto kiitti tuolloin järjestöä sanoen: "Meitä rohkaisee suuresti, että naisjärjestöt ovat halunneet tällä tavalla yhdessä kaunistaa kaupunkimme keskeistä tunnusta, äsken 200 vuotta täyttänyttä tuomiokirkkoa", kertoo kuvakudoksen vaiheisiin perehtynyt Liisa Koski-Ahonen, Soroptimist International Oulu ry:n pastpresidentti.

Kuvakudos oli pitkään tuomiokirkossa. Sieltä se päätyi Keskustan seurakuntatalon seurakuntasaliin, jonka purkamisen jälkeen teosta on säilytetty varastossa, josta se muutamia vuosia sitten paikannettiin. Samalla syntyi ajatus palauttaa se tuomiokirkkoon.

Tuomiorovasti Satu Saarinen iloitsee siitä, että teos palautuu nyt tuomiokirkkoon. Hänen mukaansa Marianpäivä sopii loistavasti teoksen palauttamisen kiitosjuhlapäiväksi.

– Kuvakudoksen paikaksi löydettiin eteläseinältä alue, josta Laupeuden äiti katsoo kirkkoon tulijoita. Paikalla on myös kirkon pyhiinvaellusoppaiden kesäinen työpiste ja ajattelen, että neitsyt Mariaa kuvaava teos sopii ihanasti pyhiinvaeltajia saattamaan ja siunaamaan, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan teos on hyvin ajankohtainen myös tänään.

– Kuvassa olevat kyyhkynen ja linnut sekä Maria ja hänen viittansa suojassa olevat pienet ihmiset puhuttelevat juuri nyt, kun maailma kaipaa rauhaa, Saarinen muistuttaa.

Tekstiilitaiteilija Marjatta Hyyrynen (myöh. Lähteenmäki) on vuonna 1988 suunnitellut Pyhän Luukkaan kappelin valkoisen kirkkotekstiilisarjan ja hänen teoksiaan on ollut esillä myös Karjasillan kirjaston lehtisalissa ja Myllyojan kirjastossa.

Lisätietoja:

Satu Saarinen
Satu Saarinen
Tuomiorovasti, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto: Puheenjohtaja
Isokatu 17
90100 Oulu

22.3.2023 13.20