Uutislistaukseen

Sankarihaudoissa lepäävien tarinoita kaivataan lisää

Itsenäisyyspäivän kynnyksellä muistamme heitä, joita saamme kiittää itsenäisestä kotimaasta. Oulun alueen sankarihautoihin on siunattu yli tuhat vuosien 1939–1945 sodissa kaatunutta sotilasta.  

2017_12 itsenäisyyspäivä kunniavartio 750.jpg

Itsenäisyyspäivän 6.12.2017 kunniavartio Oulun hautausmaalla Intiössä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Kunniavartiossa Oulun hautausmaalla Intiössä oli vapaaehtoisia miehiä ja yksi nainen jokaiselle sankarihaudalle, joita Oulussa on 456. Kunkin sankarivainajan haudan kohdalla seisoi vartiossa suurin piirtein saman ikäinen henkilö kuin sankarihaudan vainaja oli kuollessaan. Yleisöä oli tilaisuudessa tuhansia. Tapahtuman organisoi Oulun kaupunki. Kuvaaja Sanna Krook.

Oulun seurakuntayhtymällä on oma hautausmaiden karttapalvelu oulu.hautausmaat.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jonka avulla pääsee tutustumaan jo olemassa oleviin sotilaiden tarinoihin. Verkkopalvelussa on digitaalinen hautakartta ja hautatietoja ja lisäksi palvelu hyödyntää digitalisoituja sotahistoriallisia arkistomateriaaleja.  

Tällä hetkellä palvelussa on vain Oulun Intiön hautausmaan sankarihaudoissa lepäävien sotilaiden tarinoita, mutta nyt keräämme tarinoita myös muiden Oulun alueen sankarihautausmaiden sotilaista. Muita sankarihautausmaita ovat Haukiputaan, Kiimingin, Oulujoen, Oulunsalon, Yli-Iin ja Ylikiimingin sankarihautausmaat.  

Keräämme yksittäisten sotilaiden tarinoita koko ajan lisää. Tiedätkö Sinä jonkun sodassa kaatuneen tarinan tai yksityiskohdan hänen sotataipaleestaan? Onko Sinulla kirje tai kortti, josta voisimme saada kopion ja näin saada myös lisätietoa hänen elämästään jälkipolvia varten talletettavaksi? Onko Sinulla jonkun Oulun hautausmaalla lepäävän sotilaan kuva tai jotakin dokumentoitua tietoa hänestä?  

Sotilaiden perintö on historiaa, jonka soisi siirtyvän myös jälkipolville. On tärkeää saada tietää, mikä yksittäisen sotilaan tarina on. Hänen roolinsa on merkittävä osana suurta kertomusta, jonka seurauksena saimme itsenäisen maan. Hänen uhrautumisensa jätti myös jäljen paitsi hänen perheensä elämään, myös koko sen yhteisön elämään, jonka osa hän oli.  

Nyt jatkamme arvokasta työtä ja keräämme lisää sotilaiden tarinoita. Lähetä tarina ja mahdollisia kuvia osoitteeseen oulu.sankarihaudat@evl.fi tai kirjeenä Oulun seurakuntayhtymä, Sankarihautojen tarinat, PL 122, 90101 Oulu. Laitathan mukaan yhteystietosi kuvien ja tietojen palauttamista varten.  

Lue lisää: www.oulunseurakunnat.fi/sankarihautojentarinat

 

25.11.2022 10.11