Uutislistaukseen

Iskelmämessu tuo valoa ja toivoa marraskuuhun

Oulun tuomiokirkossa pidetään Iskelmämessu perjantaina 18.11.2022 kello 19 alkaen. Iskelmämessun teemana on toivo ja messu toteutetaan nyt tuomiokirkossa toista kertaa. 

Valentin-kuva5.jpg

Kuva: Reijo Koirikivi / Studio PSV

Pastori Lauri Holma iloitsee, että hän pääsee mukaan toteuttamaan tätä harvinaista erikoismessua.  

– Iskelmät kertovat toivosta ja kaipauksesta. Toivo ja kaipaus puolestaan kertovat Jumalasta. Iskelmämessun lauluissa nämä teemat ovat vahvasti läsnä. Jokainen kaipaa toivoa, yhteyttä, syliä ja hyväksyntää. Toivottavasti messuun tuleva saa kokea kaikkea tätä, Lauri Holma sanoo. 

Iskelmämessu on 10-vuotisjuhlaa viettävän Lumo-festivaalin yhteydessä ja näyttävän ulkoteoksen sijaan tällä kertaa festivaaleilla valaistaan tuomiokirkon sisätila. Arttu Niemisen toteuttama Awareness-valotaideteoksesta varioidaan teoksen virtaavaa kuvastoa ja messun aikana nähdään rauhalliset, liikkuvat osat. Kun messu päättyy, pääsee yleisö kokemaan koko teoksen äänien kera.  

– On varmasti mahtavaa istua kirkon penkissä ja samalla kokea tuo ainutlaatuinen valotaideteos, johon ideoita on ammennettu Raamatusta, pastori Lauri Holma sanoo.  

Solistin ensimmäinen esiintyminen kirkossa  

Messussa on mukana oululaistaustainen yhtye Afrikan tähti, jonka solistina esiintyy Marko Virkkula, taitelijanimeltään Valentin. Hän on levyttänyt paljon radiosoittoa saaneen Iskelmäprinssi laulaa -kappaleen ja on esiintynyt ammattimaisesti jo 15-vuotiaasta lähtien.  

Tänä vuonna Valentin juhlistaa 30-vuotistaiteilijajuhlaa. Silti hän ei ole koskaan aiemmin esiintynyt kirkossa.  

– Tämä on tärkein esiintyminen, mitä minulla on koskaan ollut. Tuomiokirkko paikkana ja se, että pääsee toteuttamaan tätä, peittoaa kaiken, missä olen saanut olla mukana, Valentin sanoo.  

Valentin odottaa marraskuun iskelmämessua ja kutsuu sinne mukaan kaikkia iskelmämusiikin ystäviä.  

– Nyt on kynnys astua kirkkoon matalalla, tulkaa nyt ihmeessä katsomaan, mitä siellä tapahtuu, Valentin kutsuu.  

Afrikan Tähti on perustettu vuonna 2016. Yhtyeessä soittavat Ville Seppänen, kitara, Aapo Satokangas, rummut, Vesa Mottisenkangas, koskettimet ja basso sekä Kalle Ylisirniö, haitari ja perkussiot.  

Iskelmämessussa esitettävät kappaleet tukevat kirkon sanomaa ja illan aikana kuullaan ainakin Kari Tapion levyttämä Myrskyn jälkeen, Juha Tapion tutuksi tekemä Sitkeä sydän, Kirkan Anna käsi sekä Valentinin omaa tuotantoa. Myös Satumaa, jota harkittiin jopa uusimpaan virsikirjaan, kuullaan illan aikana. Lauluissa saa laulaa mukana.  

Messun toimittavat pappi Lauri Holma ja vt. tuomiorovasti Eija Nivala. Idean isä on seurakuntamestari Timo Rantala. Iskelmämessuun pääsee osallistumaan myös Virtuaalikirkon kautta. 

7.11.2022 09.13