Uutislistaukseen

Seurakuntavaalit alkavat ennakkoäänestyksellä ensi tiistaina 8.11.

Oulussa voi äänestää ennakkoon yli viidessäkymmenessä paikassa. Kirkkoherranvirastojen ja seurakuntatalojen lisäksi äänestyspaikkoja on marketeissa ja oppilaitoksissa.

VERKKOON aanestystilanne_kirkon kuvapankki_Antero Harju.jpg

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 8. marraskuuta. Arkistokuva vuoden 2018 vaaleista.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi tiistaina 8. marraskuuta ja päättyy lauantaina 12. marraskuuta. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ympäri Suomea. 
 
Oulussa ennakkoäänestyspaikkoja on kirkkoherranvirastojen ja seurakuntatalojen lisäksi monissa marketeissa ja oppilaitoksissa. Kiimingin seurakunnalla on käytössä äänestysauto, joka kiertää Ylikiimingissä ja Yli-Iissä. Osassa ennakkoäänestyspaikoista voi äänestää kaikkina ennakkoäänestyspäivinä, osassa taas vain tiettyinä päivinä. 
 
Oulun alueella on yli 116 000 äänioikeutettua seurakuntalaista. Tiedot oman seurakunnan alueella olevista ennakkoäänestyspaikoista ja -ajoista ovat äänioikeutetuille lähetetyssä vaalikirjeessä. Oulun seitsemän seurakunnan ennakkoäänestyspaikat löytyvät seurakunnittain vaalisivuilta.  

 
Oulussa samalla kertaa kahdet vaalit

 
Oulussa vaaleilla valitaan jäsenet oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymässä. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa. Vaaleissa valittavien luottamushenkilöiden toimikausi on 2023–2026. 
 
Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20.11., jolloin voi äänestää vain oman seurakunnan äänestyspaikassa. 

 

Kuka voi äänestää? 
 

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 20.11.2022 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulun suorittaminen tai konfirmaatio eivät ole äänestämisen edellytyksiä. Äänestäjällä tulee olla mukanaan kuvallinen henkilötodistus.

Äänestää voi vain oman kotiseurakunnan ehdokkaita. Itselleen sopivan ehdokkaan voi etsiä vaalikoneesta tai vaalisivuilta.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Antero Harju

3.11.2022 09.24