Uutislistaukseen

Seurakuntavaalien vaalikone on auki – ehdokkaat esillä myös kotiin tulevassa vaalikirjeessä

Ehdokkaat ovat vastanneet esimerkiksi seurakuntien toimintaa ja taloutta koskeviin kysymyksiin, mutta mukana on myös muita ajankohtaisia aiheita.

Seurakuntavaalien logo, jossa teksti uskottu, toivottu, rakastettu.

Seurakuntavaalien valtakunnallinen vaalikone on avautunut. Sen avulla voi etsiä itselleen sopivan ehdokkaan marraskuun seurakuntavaaleihin.

Vaalikoneen kysymyksissä tiedustellaan esimerkiksi sitä, mihin seurakunnan kannattaisi suunnata toimintaansa, mistä voitaisiin säästää ja tulisiko kirkon vihkiä myös samaa sukupuolta olevat. Osa seurakunnista on lisännyt mukaan myös omia kysymyksiään. 

Äänioikeutetuille Oulun seurakunnat lähettävät kotiin kirjeet, joissa kerrotaan vaaleista, ehdokkaista ja äänestyspaikoista. Kirjeet postitetaan viikolla 42. Ehdokkaisiin ja äänestyspaikkoihin voi tutustua myös Oulun seurakuntien verkkosivuilla

– Jokaisella 16 vuotta täyttäneellä jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa oman seurakuntansa ja sitä kautta koko kirkon asioihin. Kannustamme seurakuntalaisia äänestämään, myös heitä, joille seurakuntavaalit ovat uusi asia tai jotka eivät ole kokeneet niitä aikaisemmin omakseen. Jokaisen äänellä on merkitystä, sanoo Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra Petri Satomaa.


Oulussa on kahdet vaalit


Seurakuntavaalit järjestetään sunnuntaina 20.11. Vaalien ennakkoäänestys on 8.–12.11. Tulevien luottamushenkilöiden toimikausi on 2023–2026. 

Oulussa vaaleilla valitaan jäsenet oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymässä. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa. Äänestää voi vain oman kotiseurakunnan ehdokkaita. 

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, sillä jäsenyys riittää.

11.10.2022 10.53