Uutislistaukseen

Sisäkuva Haukiputaan kirkon kirkkosalista Pääsiäisyön messua vietetään muun muassa Haukiputaan kirkossa lankalauantaina 16.4. kello 23. Kuva: Juho Alatalo.

Pääsiäinen on hiljentymisen ja yhteisen juhlan aikaa

11.4.2022 08.53

Paastonaika ja hiljainen viikko huipentuvat seurakunnissa kirkkovuoden suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen, jonka ytimessä on sanoma ylösnousseesta Kristuksesta.

Oulun ev.lut. seurakunnissa vietetään pääsiäistä lukuisissa messuissa, jumalanpalveluksissa, rukoushetkissä ja hartauksissa. Seurakunnissa järjestetään myös musiikkitapahtumia ja muita esityksiä sekä lapsiperheille ja nuorille suunnattuja tapahtumia. Lisäksi monia pääsiäisen jumalanpalveluksia voi seurata verkossa tai radiossa.

Kaikki pääsiäisen tapahtumatiedot löytyvät Oulun ev.lut. seurakuntien verkkosivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/paasiainen.

Hiljaisen viikon surun kautta pääsiäisaamun riemuun

Kiirastorstaina 14.4. kaikissa Oulun seitsemässä seurakunnassa nautitaan ehtoollista Jeesuksen asettaman viimeisen aterian kunniaksi. Oulun tuomiokirkossa on kiirastorstain messut kello 14 ja 19, muissa seurakunnissa messut alkavat kello 19. Kiirastorstain iltakirkkojen päätteeksi alttari riisutaan ja puetaan pitkäperjantain mustaan.

Hiljaisen viikon perjantai 15.4. on pitkäperjantai, Jeesuksen kuolinpäivä. Kirkonkellot ja urut ovat tuolloin vaienneet eikä kynttilöitä sytytetä muiden pyhien tapaan. Pitkäperjantain sanajumalanpalvelukset alkavat kello 10, ja iltapäivällä kello 15 alkaen on Jeesuksen kuolinhetken hartauksia ja rukoushetkiä. Kastellin kirkossa kuullaan Markuksen evankeliumin monologiesitys kello 16 ja Kiimingin kirkossa on lauluilta kärsimysajan virsistä kello 19.

Hiljaisen viikon lauantaina eli lankalauantaina 16.4. esitetään pääsiäisdraama Via Dolorosa kello 18 tuomiokirkossa. Lankalauantai huipentuu kello 23 alkavaan pääsiäisyön messuun, jolloin kärsimys muuttuu suureksi riemuksi. Pääsiäisyön messuja vietetään Oulun tuomiokirkossa, Haukiputaan kirkossa, Pyhän Tuomaan kirkossa ja Karjasillan kirkossa. Alttareiden musta liturginen väri on vaihtunut valkoiseen, ja messussa sytytettävät kynttilät muistuttavat nousevasta auringosta sekä väistyvästä pimeydestä. 

Pääsiäisen juhla jatkuu ensimmäisen ja toisen pääsiäispäivän messuissa ja jumalanpalveluksissa sunnuntaina 17.4. ja maanantaina 18.4. Oulujoen pappilassa syödään yhteisestä pöydästä pääsiäisbrunssia sunnuntaiaamun messun jälkeen kello 11-13. Maanantaina voi jumalanpalvelusten lisäksi osallistua pääsiäisaiheiseen runoiltaan Kastellin kirkossa kello 18 tai kuunnella iltamusiikkia Karjasillan kirkossa kello 19.

Pääsiäisen aikana on tarjolla lapsiperheille muun muassa pääsiäispolkuja, ja maanantaina 18.4. on lapsiperheille suunnattu muskarimessu kello 14 Pyhän Luukkaan kappelissa. 

Lisätietoa kaikista pääsiäisen ajan tapahtumista löytyy pääsiäissivuilta.