Uutislistaukseen

Oulujoen kirkko aurinkoisena päivänä alaviistosta kuvattuna. Taustalla selkeä sininen taivas. Oulujoen kirkossa soi Marian ilmestyspäivänä Bachin musiikki. Kuva: Sanna Krook/Kirkon kuvapankki

Bachin kantaatti soi Oulujoen messussa Marianpäivänä 

21.3.2022 10.18

Oulujoen kirkon kamarikuoro Gaudiate esittää joukon J.S. Bachin Magnificat -kantaatin kappaleita Oulujoen kirkossa Marian ilmestyspäivän messussa sunnuntaina 27. maaliskuuta. 

Kello 10 alkavaan messuun voi osallistua myös Virtuaalikirkon välityksellä osoitteessa:  www.virtuaalikirkko.fiKantaatti on Raamatun teksteihin pohjautuva musiikkiteos, joka on sävelletty kuorolle ja orkesterille. 


”Kuoron jäsenet esittävät osia Johann Sebastian Bachin Marian ylistyslauluun säveltämästä kantaatista. Olemme valikoineet kuoron kanssa sellaiset laulut, jotka voidaan esittää nelihenkisen soitinyhtyeen säestämänä”, kertoo kanttori Lauri Nurkkala. Hän on johtanut Gaudiate-kuoroa sen perustamisesta vuodesta 1996 lähtien.  


”Oli mielenkiintoista sijoittaa Marian ylistyslaulun vahvat runolliset ilmaisut osaksi Marianpäivän messua. Tässä messussa korostuu Bachin musiikki ja Jeesuksen äidin hämmästely Jumalan suuria tekoja kohtaan. Samalla minua kutkuttaa ajatus, että kantaatti palaa alkujuurilleen, kun se soi rukoilevan ja ylistävän seurakunnan yhteisessä kokoontumisessa. Bach ymmärtääkseni sävelsi kantaattinsa rikastaakseen jumalanpalveluselämää”, pohtii messun toimittava kirkkoherra Ilkka Mäkinen. 
 

Marian ilmestyspäivällä on pitkä historia


Marian ilmestyspäivä vakiinnutti asemansa 500-luvulla. Päivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen Marialle ja ilmoitus Jeesuksen syntymästä. Tähän viittaa myös pyhän ajankohta noin yhdeksän kuukautta ennen joulua.  Suomen luterilaisessa kirkossa Marian ilmestyspäivää vietetään ensisijaisesti sinä sunnuntaina, joka sijoittuu 22.–28.3. väliselle ajalle.  Jos sunnuntai osuu palmusunnuntaiksi tai pääsiäispäiväksi, päivää vietetään palmusunnuntaita edeltävänä sunnuntaina. Ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa Marian ilmestyspäivää vietetään vakituisesti 25. maaliskuuta. 

 

 

Julkaistu 21.3.2022