Yksilön vapautta rajoittaa yhteisön turvallisuus

Juoksin adventtina maratonin Firenzessä. Tein havaintoja Italian koronastrategiasta. Yhteisön turvallisuus ajaa Italiassa yksilön vapauden edelle. Turvatoimet ovat tiukat. Rokottamattomuuteen suhtaudutaan jyrkän kielteisesti. Työpaikalle ei ole asiaa ilman koronapassia. Meillä Suomessa yksilön vapaus lienee käytännössä ylin arvo jopa koronakriisitilanteessa.   

Lääketiede on todennäköisyyslaskentaa. Rokottamattoman todennäköisyys sairastua vakavaan koronatautiin on moninkertainen täyden rokotussuojan saaneeseen verrattuna. Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt. Se ei yllätä. Lääketieteen asiantuntijat painottavat, että kansalaisella on kaksi vaihtoehtoa. Otat rokotteen tai sairastut koronaan. Se yllättää, että monet ilman terveydellisiä syitä valitsevat rokotteen sijasta koronatartunnan. Kaikki valinnat ovat arvovalintoja. Usein valitsija ei tiedosta, että kyse on arvovalinnasta. 

Lähes kaikki koronatartunnan vuoksi tehohoitoon viime päivinä joutuneista ovat rokottamattomia. ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”. Miten tämä kultainen sääntö opastaa toimimaan, jos tehohoitopaikkoja ei enää riitä kaikille sydän- ja aivotapahtumien vuoksi niitä tarvitseville? Minulle kysymys on liian vaikea. Rokotukset ottamalla voimme vaikuttaa siihen, että tehohoitopaikat riittävät. Eiköhän me koronakriisikin selätetä koetellulla yhteisvastuulla. Onnetonta olisi, jos rokotekattavuuden nostamiseksi jouduttaisiin turvautumaan pakkorokottamiseen. Kriisitilanteessa yhteisön turvallisuuden tulee arvopuntarissa kiilata reippaasti yksilön vapauden edelle. Lähimmäisen rakastaminen on tekoja. 

Juhani Lavanko,
Karjasillan seurakunnan kirkkoherra

Teksti on julkaistu Forum24-lehdessä 1.12.2021

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Karjasillan seurakunta
Nokelantie 39
90150 Oulu

Karjasillan seurakunnan seurakuntaneuvosto: Puheenjohtaja