Uskontokritiikkiä

Uutisotsikko Afganistanista: Taleban palauttaa amputoinnit rangaistukseksi. ”Käsien katkaiseminen on aivan välttämätöntä turvallisuuden kehittymisen kannalta… me seuraamme islamia ja perustamme lakimme Koraaniin”, perustelee vankilaministeri Nooruddin Turabi (HS 25.9). 

Myöskään me kristityt emme ole enkeleitä. Ruotsi-Suomessa säädettiin vielä vuoden 1734 laissa kuolemanrangaistus sille, joka noituudella vahingoitti toisen terveyttä tai omaisuutta. Kuolemanrangaistusta perusteltiin muutamien Raamatun kohtien tulkinnoista kootulla niin sanotulla Mooseksen lailla. 

Ihminen on homo religiosus, uskonnollinen ihminen. On ihmiskunnan tragedia, että lähimmäisen rakastamisen sijasta uskonto voi vääristyä raa´aksi ihmisarvoa polkevaksi vallan välineeksi. Juuri tästä syystä Raamatussa on suorasanaista uskontokritiikkiä. 

Vanhan testamentin profeetta Aamos jyrisee komeita uskonnollisia juhlia viettäville köyhien sortajille ja riistolla rikastuneille: ”Vie pois minun luotani virsiesi pauhu! En halua kuulla sinun harppujesi helinää. Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro.” 

Jeesus puolustaa aikansa uskonnolliselle eliitille nälkäisiä opetuslapsiaan, jotka katkovat tähkäpäitä kulkiessaan pyhäpäivänä viljapellon laitaa: ”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten”. Tällä lausumalla Jeesus julisti kelvottomiksi kaikki uskonnolliset ohjeet ja säädökset, jotka sortavat ja alistavat eivätkä palvele ihmisen hyvää. Apostoli Paavali kehottaa Herransa opetukseen sitoutuen: ” Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen”.  

Juhani Lavanko,
Karjasillan seurakunnan kirkkoherra

 

Teksti on julkaistu 6.10. Forum24-lehdessä. 
 

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Karjasillan seurakunta
Nokelantie 39
90150 Oulu

Karjasillan seurakunnan seurakuntaneuvosto: Puheenjohtaja