Taikamaa

Toissa talvena luonnon voima koetteli mökkijärvemme rantoja. Osansa sai rannalla oleva vanha venevaja.
Viime kesänä seinää tuettiin ja lattia purettiin. 
Huhtikuussa kolme- ja seitsemänvuotiaat tytöt löysivät tiensä vajaan ja kuului haltioitunut huuto: ”Tämä on Taikamaa, parempi kuin mikään!” 
Vajan lattia oli jäässä. Vanha vene parrujen päällä, katiskat maapohjaan kiinni jäätyneinä, isoja kiviä ja vanhat ovet seinää vasten nojaten. Aikuisen silmin se on suuritöinen työmaa, mutta lapsen silmin Taikamaa. Hetkeksi unohdin kaiken työmäärän silmieni edessä ja sukelsin seikkailun ihmeelliseen maailmaan.
Seikkailun jälkeen ajattelin, kunpa me aikuiset osaisimme joskus nähdä maailmaa lapsen silmin, antaa mielikuvitukselle ja leikille aikaa. Havahduin taas kerran huomaamaan, miten tärkeää on leikkiä yhdessä lapsen kanssa. 
Viime sunnuntai 24.4. oli valtakunnallinen Leikkipäivä. Ensimmäinen virallinen Leikkipäivä oli vuonna 2012. Päivän yksi tarkoitus on muistuttaa leikin tärkeydestä. Leikin perimmäinen tarkoitus ei ole opettaa, mutta leikkiessä lapsi oppii. Siinä voi tapahtua mitä vaan ja missä vaan. Leikki kehittää sosiaalisia taitoja. Opitaan vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä katsomaan asioita toisen näkökulmasta. Oleellinen osa ovat yhteiset säännöt. Leikkiin on sisäänkirjoitettu, että ketään ei saa loukata eikä satuttaa. 
Leikkiessä lapsi käsittelee tunteita. Luovuus löytää kanavansa tulla esiin. Lapsi tarvitsee kaikkia leikkiessä opittuja taitoja myöhemmin. 
Jokainen päivä on leikkipäivä! Leikki kutsuu myös meitä aikuisia viettämään kiireetöntä aikaa lapsen kanssa leikin merkeissä.
  
Kirsi Merenheimo-Mäenpää
Varhaiskasvatuksen ohjaaja, Tuiran seurakunta

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 28.4.2021

Ota yhteyttä

Varhaiskasvatuksen ohjaaja
Tuiran seurakunta
Myllytie 5
90500 Oulu

Tiimivastaava