Stoppi huuhaalle

Olemmeko me kristityiksi tunnustautuvat keskimääräistä alttiimpia juoksemaan kaikenlaisen huuhaan perässä? Viimeaikaisten, vaikkapa USA:n politiikkaa tai suomalaisten rokotevastaisuutta käsittelevien uutisointien ja reportaasien perusteella ei voi välttyä tällaisen mielikuvan syntymiseltä.
 
Vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin valheita pitävät sinnikkäimmin totuutena ”uudestisyntyneiksi” itsensä identifioivat evankelikaaliset kristityt. Meillä Suomessa laumasuojan saavuttamista uhkaava, koronarokotteen uskontoperusteinen vastustaminen näyttää olevan kiihkeintä Pietarsaaren seudun ruotsinkielisten ja kaksikielisten lestadiolaisten kristittyjen (Laestadianernas Fridsföreningars Förbund) keskuudessa.

Fanaattinen uskonnollisuus ja muut ääriliikkeet ovat historian saatossa löytäneet toisensa tuon tuostakin. Tutkimuskirjallisuutta aihepiiristä, monimutkaisista kytköksistä, syy- ja seuraussuhteista sekä ilmiöistä on hyllymetreittäin. Yhteisiä nimittäjiä löytyy. Mainittakoon esimerkkeinä sokea luottamus karismaattisiin uskonnollisiin ja poliittisiin johtajiin, hurmokselliset salaliittoteoriat sekä mielikuvitukselliset Uuden testamentin Ilmestyskirjan ja siinä mainitun pedon merkin (Ilm. 13:17-18) tulkinnat.

Asioiden ja ilmiöiden taustoihin perehtyminen vaatii aikaa ja vaivannäköä. Iskulauseita yksiäänisesti toistavaan tiedonvälitykseen tyytyminen ei ketään sivistä. Pyhä kirja kehottaa: ”Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää” (1. Tess. 5:21). Mestari itse opastaa: ”Varokaa, ettei kukaan johda teitä harhaan” (Mark. 13:5).  

Jumalan siunausta presidentti Joe Bidenille ja Yhdysvalloille.

Juhani Lavanko, kirkkoherra

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 20.1.2021
 

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Karjasillan seurakunta
Nokelantie 39
90150 Oulu

Karjasillan seurakunnan seurakuntaneuvosto: Puheenjohtaja