Nuori, silmälasipäinen nainen

Me ei olla supersankareita kaikki

Uusi vuosi ja uudet… Niin, mitkä? Olipa mennyt vuosi epidemiavuosi tai ei, kysymys säilyy samana. Uusi vuosi ja… Mitä sitten? Lukemattomat erilaiset oman elämän parannusvinkit tunkevat verkkokalvoille, huutavat otsikoissa. Kertovat, kuinka tulisi olla, jotta oman elämän saisi taas raiteilleen. 

Erityisen painava vaatimus esitetään eristyksen ja pysähtyneisyyden vuoden jälkeen. Kunnollisuuden, jopa ihmisyyden mitaksi määrittyy se, kuinka hyvin oman elämänsä kanssa pärjäilee. Painotus sanoilla oman elämän, sillä se on merkityksellisyyden mittari: kuinka minä suoritan elämääni mallikelpoisesti, niissä mitoissa, joissa sitä kuuluukin elää?

Hahmotellen ehkä karikatyyria väitän, että pohjalla oleva kokemus ei ole epätosi. Menneen syksyn aikana olen erityisesti opiskelijoiden ja nuorten aikuisten kanssa käynyt lukemattomia keskusteluja siitä, kuinka hankalaa voi olla taipua ennalta määrättyihin lokeroihin, valmiiksi annettuihin merkityksellisyyden narratiiveihin, ottaa osaa johonkin menestyksen tarinaan, johon ei tunnu kuuluvansa. 

Entä jos ei löytänytkään elämän syvää tarkoitusta eristyksessä? Entä jos ei sillä ”kaikella vapautuneella ajalla” saanutkaan suoritettua ekstrapaljon opintopisteistä? Entä jos ihmissuhteet eivät syventyneetkään, vaan joutuivat katkolle ja niin edelleen? 

Yksimielisiä aletaan olla siitä, että ennemmin tai myöhemmin epidemiantilanteen kanssa asiat helpottavat. Askeleet kohti normaalimpaa arkea tulevat vääjäämättä, lopulta. Mutta se ei muutu, että vain ”ottamalla itseään niskasta kiinni” tai ”seuraamalla näitä viittä vinkkiä”, kaikki muuttuisi tai edes tarvitsisi muuttua.  

Voisiko uusi vuosi tuoda enemmän tilaa hengittää, enemmän tilaa sille, mikä kulloinkin on omassa elämässä ilman valmiita käsikirjoituksia mahdollista. Voisiko riittää, että vain on, että selviää jotenkuten, ilman supersankareiden viittoja?

Nuusa Niskala, vs. oppilaitospastori

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 13.1.2021

 

Ota yhteyttä

Seurakuntapastori
Haukiputaan seurakunta
Kirkkotie 10
90830 Haukipudas