Ilon kautta 

Kirkon viestintäpäivää vietettiin viime viikolla. Päivän teemana oli Toivottavasti. Viestintäpäivä olikin toivoa täynnä. Arkkipiispa Tapio Luoma asetti toivon kirkon viestinnän sieluksi.  Toivon tuojana kirkon viestintä on omimmassa tehtävässään silloin, kun uutiset huolestuttavat, kun viihde tarjoaa vain lyhytaikaista huojennusta ja kun mielipiteet repivät enemmän kuin rakentavat. Miten kirkko on sitten onnistunut tässä viestinnässä ja toivon ylläpitämisessä? 

Viestintä vaativa laji ja se voi monella tavalla epäonnistua. Viestin lähettäjä olettaa vastaanottajan ilman muuta ymmärtävän hänen sanomansa. Viestin lähettäjän kannattaa asettua toisen henkilön asemaan. Olettamisen sijaan kannattaa tietää ja tarkistaa. Viestintä epäonnistuu, jos tietoa saadaan joko liian paljon, liian vähän, tieto on väärää tai se on myöhässä. Lisäksi viestin lähettäjä voi kuvitella virheellisesti, että yksi ja sama tapa viestiä riittää kaikille ihmisille. Viesti voi myös lähteä väärälle kohteelle, väärällä tavalla ja väärät tulkinnat ja asenteet pilaavat oikean viestin perillemenon. Kaiken lisäksi sammakot hyppivät herkästi sosiaalisessa mediassa, kun lähetä-painiketta painetaan tunteella. 

Minulla on kirkkoherrana vastuu seurakunnan ulkoisesta viestinnästä. Mutta kenellä on vastuu koko kirkon ulkoisesta viestinnästä? Viestijöiden määrä on suuri. Millaisen kuvan olemme saaneet kirkosta? Kirkolla on mielestäni sama viestinnällinen ongelma, kuin monella muulla yhteisöllä: kaventunut näköala. Marginaaliset erottavat asiat hallitsevat viestintää ja yhdistävät asiat jäävät varjoon. Kun viestimme ilon kautta, kirkon sanoma pääsee esille. Toivottavasti. 

Petri Satomaa
Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra

Blogikirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 8.9.2021

Ota yhteyttä

Kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja
Oulunsalon seurakunta
Faksi: 08 521 2117
Vattukuja 2
90460 Oulunsalo