Ihmiset tuovat merkityksen kanttorin työhön

Virtuaalilähetysten tekeminen on tullut osaksi seurakuntien työtä. Olemme oppineet monia asioita tekniikasta ja videoiden tekemisestä. Olemme katselleet ja kuunnelleet omaa ja toisten tekemistä kenties enemmän kuin koskaan aiemmin. 

Kanttorina iloitsen aina yhdessä musisoimisesta. Kollegojen ja musiikin harrastajien kanssa on ollut ilo toteuttaa myös virtuaalisia joulunajan jumalanpalveluksia, konsertteja ja laulutilaisuuksia. 

Olen kuitenkin ollut yllättynyt siitä, miten nopeasti virtuaalisten jumalanpalvelusten ja konserttien tekeminen on alkanut tuntumaan puuduttavalta. Tilaisuuksista on puuttunut seurakuntalaisten tuoma energia sekä jaettu kokemus yhteydestä ja hiljentymisestä. Ihmisten puuttuessa moni hetki on tuntunut minusta suorittamiselta ja jopa turhauttavalta sen vuoksi, että tilanne on tehty kameroille. 

Ajattelen, että musiikki on taide-elämys, joka on sukua pyhän kokemiselle. Se on tässä ja nyt tapahtuva, ainutlaatuinen hetki, joka puhuttelee ja resonoi ihmismielen syvimmissä kerroksissa, ja jättää tunnemuiston. Jääkö virtuaalisesti toteutetusta musiikkitilaisuudesta jälki kuulijan tunnemuistoihin?  

Yhdessä laulaminen ja erilaiset konsertit kuuluvat joulun viettoon. Tänä jouluna huomasin ikävöiväni jopa niitä joululauluja, jotka aiemmin ovat tuntuneet puhkilauletuilta. Joululaulujen avulla sanoitamme yhdessä jotain sellaista, mihin emme puheella pääse. Niiden kautta palaamme oman lapsuutemme muistoihin. 

Joululauluperinne yhdistää sukupolvia. Jospa ensi jouluna voimme jälleen kokoontua yhdessä laulamaan ja kuuntelemaan rakkaimpia joululauluja. 

Tommi Hekkala, kanttori

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 7.1.2021

Ota yhteyttä

Kanttori
Tuiran seurakunta
Myllytie 5
90500 Oulu

Tiimiesimies, D'amen -kuoro.