1000 ++

Oletko kuullut Prikka-kasseista tai -ruokailuista? Elokuun lopulta lähtien Prikka kiertoon -hankkeen autot ovat hakeneet lahjoittajilta hävikkiä- ja ylijäämäruokaa. Tällä hetkellä mukana on jo kiitettävät 30 lahjoittajaa, joista yli puolelta Prikka kiertoon -työntekijät noutavat tuotteita joka arkipäivä. Kouluruokaakin kierrätetään pyynnöstä viikoittain.

Toiminta on yhdistelmä luonnonsuojelua ja lähimmäisenrakkautta. Prikka eli tarjotin kiertää kuvainnollisesti, mutta erittäin konkreettisesti, kun hävikki ja ylijäämä päätyvät hyötykäyttöön. Ahkerien vapaaehtoisten ja avustamistyön ammattilaisten toimesta valmistetaan ja jaetaan ruokakasseja ja aterioita. Yli kahdenkymmenen Prikka kiertoon -yhteistyökumppanin joukkoon kuuluu yhdistyksiä, seurakuntia ja asukastupia, jotka kehittävät ruoka-aputoimintaa entisestään vahvistuneessa verkostossa. 

Monista pienistä ja parista isommasta purosta kertyy ihan mukavan kokoinen hävikkisaalis, joka näkyy monipuolistuneiden ruokatarjoilujen muodossa. Viime viikolla ruoka-apuverkoston kokoontumisessa melko tosissaan todettiin, että ruoka-avun aamupalat alkavat muistuttaa Scandicin tarjoiluja. 

Prikka kiertoon -hankkeeseen palkkatöihin tai vapaaehtoisiksi työllistyneet oululaiset saavat viedä viikoittain elintarvikkeita yli 1000 ruokakassin tai aterian tarpeisiin. Jos ateriat ovat monipuolistuneet, ovat kassitkin tehokkaan logistiikan ansiosta täydempiä. Sellaisia ovat jo hyvää mainetta saaneet Prikka-ruoka-apukassit.

Iina Matikainen
projektikoordinaattori, Prikka kiertoon
Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä

Blogiteksti on julkaistu Forum24-lehdessä 24.11.2021