Myös kaupassa ja ruokatuotannossa syntyy ylijäämää, joka on pitkälti täysin käyttökelpoista, kunhan se saadaan jakoon ripeästi. Tuotettu, kuljetettu ja varastoitu tuote on aivan liian kallisarvoinen heitettäväksi roskiin. Näiden tuotteiden pelastaminen ruoka-apuun on todellinen ympäristöteko.
Oulussa toimiva, seurakuntayhtymän tukema Prikkakeskus on kasvanut merkittäväksi ympäristöä suojelevaksi toimijaksi ruokahävikin pelastajana. Noudamme kauppojen ja koulujen ylijäämää viitenä päivänä viikossa lähes sadasta eri kohteesta. Prikkakeskuksella tuotteet tarkastetaan, pakataan ja kuljetetaan järkevästi ja suunnitelmallisesti ruoka-apuun.
Noin 3 000 oululaista hyötyy viikoittain näistä tuotteista ja toiminta pelastaa roskikselta lähes 10 000 kiloa ruokaa joka viikko. 10 000 kiloa. Joka viikko.
Tarkoittaako tämä siis sitä, että ei kannata ostaa ns. lapputuotteita, jotta ne päätyisivät jollekulle ruoka-avussa? Ei sentään, vaan ilolla katselen, miten kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut ja lapputuotteet tekevät kauppansa. Kauppojen toiminta hävikin torjunnassa on oikein tervetullutta yhteisessä ponnistuksessamme ympäristön hyväksi.
Kaupoista saatavan ylijäämän vähenemisen vuoksi oululainen ruoka-aputoiminta tarvitsee kuitenkin uusia keinoja jatkaakseen merkittävää työtään. Tässä on yrityksille mainio mahdollisuus tehdä helposti hyvää lahjoitusten muodossa.