Ruoka-apu on ympäristöteko

2.10.2024, Tiina Jakonen

Prikka kiertoon -logolla varustettu pakettiauto ja leipäkoria käsissään pitelevä henkilö.

Prikka kiertoon -hankkeen pakettiauton vieressä projektikoordinaattori Anna Olsen.

Liki kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Suomessa luku on onneksi maltillisempi, mutta ryhtiliikettä tarvitaan meilläkin. Jokainen voi tehdä helposti osansa, sillä suurin osa ruokahävikistä syntyy teillä ja meillä kotona.

Myös kaupassa ja ruokatuotannossa syntyy ylijäämää, joka on pitkälti täysin käyttökelpoista, kunhan se saadaan jakoon ripeästi. Tuotettu, kuljetettu ja varastoitu tuote on aivan liian kallisarvoinen heitettäväksi roskiin. Näiden tuotteiden pelastaminen ruoka-apuun on todellinen ympäristöteko.

Oulussa toimiva, seurakuntayhtymän tukema Prikkakeskus on kasvanut merkittäväksi ympäristöä suojelevaksi toimijaksi ruokahävikin pelastajana. Noudamme kauppojen ja koulujen ylijäämää viitenä päivänä viikossa lähes sadasta eri kohteesta. Prikkakeskuksella tuotteet tarkastetaan, pakataan ja kuljetetaan järkevästi ja suunnitelmallisesti ruoka-apuun.

Noin 3 000 oululaista hyötyy viikoittain näistä tuotteista ja toiminta pelastaa roskikselta lähes 10 000 kiloa ruokaa joka viikko. 10 000 kiloa. Joka viikko.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että ei kannata ostaa ns. lapputuotteita, jotta ne päätyisivät jollekulle ruoka-avussa? Ei sentään, vaan ilolla katselen, miten kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut ja lapputuotteet tekevät kauppansa. Kauppojen toiminta hävikin torjunnassa on oikein tervetullutta yhteisessä ponnistuksessamme ympäristön hyväksi.

Kaupoista saatavan ylijäämän vähenemisen vuoksi oululainen ruoka-aputoiminta tarvitsee kuitenkin uusia keinoja jatkaakseen merkittävää työtään. Tässä on yrityksille mainio mahdollisuus tehdä helposti hyvää lahjoitusten muodossa.