Seder-ateria

ke 17.4. kello 18.00 - kello 22.00

Seder-ateria Pyhän Tuomaan kirkko

Perinteinen juutalainen pääsiäisateria

Aterian hinta 20€ (opiskelijat 10€) osoitetaan Tuiran seurakunnan Viktorianjärven itäisen hiippakunnan kummilapsityölle Suomen Lähetysseuran kautta

Ilmoittautuminen mahdollinen myös puhelimitse, Tuiran seurakunnan kirkkoherranviraston aukioloaikoina arkisin klo 9-16    08 5314600

PÄÄSIÄISATERIA – SEDER ATERIA

Mika ja Eeva Pouke tulevat  vetämään pääsiäisateriaa Pyhä Tuomaan kirkossa. He ovat olleet Suomen  lähetysseuran työssä Israelissa, Jerusalemissa yhdeksävuoden ajan. Nykyisin Mika  on pappi ja toimii nyt Raamattuopiston aluejohtajana Pohjois- Suomessa ja Eeva on Uusheräyksen toiminnanjohtaja. Mukana tulevat Saara ja Mirja Pouke, jotka vastaavat musiikista ja laulavat hebreankielisä lauluja.

Ollessaan  Israelissa he saivat tutustua Juutalaisiin juuriimme, joista yksi oli Juutalainen pääsiäisateria. Seurakunnassa viettiin  juutalaisten perinteen mukaan seder-ateriaa Kristuksessa.

Pääsiäisen vietto alkaa jokaisessa juutalaisessa kodissa ehkä sen ikimuistettavimmalla tapahtumalla: seder-aterialla. Silloin jokainen perhe kokoontuu yhteen viettämään iltaa auringon laskusta yömyöhään pöydän ääressä rukoillen, laulaen pääsiäislauluja, pääsiäisaterian ruokia nauttien ja ennen kaikkea muistellen pääsiäisen tapahtumia: Egyptistä lähtöä, sitä kuinka Herra vapautti kansansa palvelijansa Mooseksen kautta orjuudesta. Iltaa ei vietetä kiireellä, sederin läpikäyminen jatkuu monissa perheissä yli kuusi tuntia. Voi melkein sanoa, että tuossa illassa, perheen keskellä tapahtuvan perinteen ylläpitämisessä näkyy juutalaisuuden luonne parhaimmillaan. Pääsiäisaterian viettämisen tavan ainekset juontuvat tapahtumista, joista Raamattu kertoo 2. Mooseksen kirjassa. Pääsiäisen lähestyessä tuli jokaisen perhekunnan ottaa pääsiäiskaritsa:

Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa. Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä. Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät. Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt.

(Exo 12:5-8)

 

Nykyisin, kun temppeliä ja uhrimenoja ei juutalaisuudessakaan ole, on lammaskin jäänyt pois. Perinne on symbolisine ruokineen ja tekstinlukuineen silti jatkunut tähän päivään saakka.

Jeesuksen aikaan tultaessa aterian vietto oli saanut vakiintuneet muotonsa. Muiden tavoin Jeesus oli osallistunut sille joka vuosi, useimmiten Jerusalemissa, jonne on tapana tuonakin juhlana nousta.

 

Jeesuksen viimeisestä pääsiäisateriasta on meille kerrottu kaikissa evankeliumeissa:

Mutta ensimmäisenä happamattoman leivän päivänä opetuslapset tulivat Jeesuksen tykö ja sanoivat: "Mihin tahdot, että valmistamme pääsiäislampaan sinun syödäksesi?" Niin hän sanoi: "Menkää kaupunkiin sen ja sen luo ja sanokaa hänelle: 'Opettaja sanoo: Minun aikani on lähellä; sinun luonasi minä syön pääsiäisaterian opetuslasteni kanssa'." Ja opetuslapset tekivät, niinkuin Jeesus oli heitä käskenyt, ja valmistivat pääsiäislampaan. Ja kun ehtoo tuli, asettui hän aterialle kahdentoista opetuslapsensa kanssa.

(Mat 26:17-20)

 

Me muistamme, kuinka tuohon iltaan sisältyi nyt jotain käänteentekevää.

 

Opetuslasten tavoin tahdotaan Israelin messiaanisissa seurakunnissa tulla yhteen juutalaiselle pääsiäisaterialle. Nyt vain illan aiheeseen ja merkitykseen saadaan sen täysi ymmärrys: Vapahtajan ristinkuolema ja ylösnousemus. Myös Lähetysseuran työn tuloksena syntynyt Shalhevetja-seurakunta on perinteisesti viettänyt tätä messiaanista seder-ateriaa, jossa ensimmäisen Exoduksen lisäksi muistetaan Lunastajamme työtä synnin orjuudesta vapauttamiseksi. Perinteisen järjestyksen mukaisesta symboliikasta saatetaan löytääkin yllättäviä yhtymäkohtia Kristukseen. Lisäksi seder-aterian kulku valottaa meille tuon merkittävän kokoontumisen yksityiskohtia pesuineen, maljoineen ja eri henkilöiden kommentteineen tarkemmin. Näin se saa olla avaamassa silmiämme entistä enemmän ymmärtämään pääsiäisen salaisuutta sen lisäksi että se valottaa sitä juutalaista kontekstia ja perinnettä, johon Jeesuskin asettui. Tiedämme senkin, että tuosta illasta sai alkunsa kristittyjen tapa viettää Pyhää Ehtoollista säännöllisesti.

 

Ilmoittautumislinkki


Järjestäjä

Kaikki seurakunnat

Kappalainen
Tuiran seurakunta
Myllytie 5
90500 Oulu

Tuiran aluetyö.

Kappalainen, lähetystyön pappi
Tuiran seurakunta
Myllytie 5
90500 Oulu

Pyhän Tuomaan aluetyö