< Takaisin

Suunnitelmat

Hetkessä elämisestä on tullut tavoitetila monelle tämän päivän ihmiselle. Tärkeä taito se onkin – elää hetkessä ja olla kiitollinen siitä, mitä on saanut. Kuitenkaan se ei estä haaveilemasta ja unelmoimasta.

Parien yhteiset suunnitelmat syntyvät yhteisistä haaveista ja tulevaisuuden näkymistä. Suunnitelmia värittävät usein molempien arvomaailma ja perhetausta. Jos arvomaailma on kovin erilainen, yhteensovittamista ja vastaan tulemista voidaan tarvita tavallista enemmän yhteisen elämäntaipaleen suunnittelemisessa. Silloin joutuu kysymään itseltään, mistä on valmis luopumaan. Vähintään yhtä tärkeää on kysyä, mikä on luovuttamatonta, sellaista mistä en mitenkään voisi luopua.

Sitoutuneessa parisuhteessa yhteistä tulevaisuutta määrittävät keskeiset kysymykset ovat hyvinkin konkreettisia. Millaisessa parisuhteessa halutaan elää: työnjako, oma ja yhteinen aika, vanhemmuus, molempien uratoiveet? Millä paikkakunnalla asutaan ja millaisessa kodissa? Kuinka tärkeää on kihlaus ja avioliiton solmiminen – ja millaisella aikataululla edetään? Miten opiskelu ja työkuviot sovitetaan yhteiselämään? Milloin on aika perheenlisäykselle? Entä jos lapsia ei saadakaan?

Suunnitelmien toteuttaminen konkretisoituu, kun puolisot laativat yhteisiä tavoitteita ja sitoutuvat noudattamaan niitä. Usein on parempi laatia lyhyen tähtäimen välitavoitteita ja aika ajoin päivittää tilannetta. Olosuhteet saattavat muuttua ja aiheuttaa lisähaasteita ennalta laadittuihin suunnitelmiin. Myös molempien henkilökohtaiset toiveet ja tavoitteet saattavat muuttua ajan myötä.

Tulevaisuutta onkin mahdotonta suunnitella kovin tarkkaan, sillä elämään kuuluu luonnostaan ennalta-arvaamattomuus. Joskus voi käydä niinkin, että tavoitteet toteutuvat helpommin kuin oli odottanutkaan – elämä on täynnä yllätyksiä.

> Tehtävä: Parisuhteen aarrekartta

> Seuraava teema: Sanat