Hyppää sisältöön

Ekumeniaa Muhoksella

Muhoksen kirkon kirkkosali. Kuva: Painotalo Varteva.

Kirkkojen välinen yhteistyö, ekumenia, on voimistunut 1900-luvulta lähtien. Oulussa ja Oulun seudulla ekumenian juuret ulottuvat 1970-luvulle. Pohjana oli Oulun tuomiokirkkoseurakunnan ja Oulun ortodoksisen seurakunnan vuosia kestänyt yhteistyö.  Tärkeimpinä henkilöinä Oulun ekumenian synnyssä olivat silloinen tuomiorovasti Arvi Seppänen sekä tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Samuel Salmi.

Oulun ortodoksinen hiippakunta aloitti toimintansa vuonna 1980 metropoliitta Leon johdolla. Samaan aikaan Oulun hiippakunnan piispana toimi Olavi Rimpiläinen. Heidän toimestaan ekumeeninen yhteistoiminta jatkui edelleen myös metropoliitta Panteleimonin ja piispa Samuel Salmen aikana.  

Ekumeeninen vuorovaikutus on toteutunut hyvin läheisellä ja lämpimällä tavalla myös Muhoksella, jossa on paljon karjalaisväestöä ja sen mukana ortodoksisuutta. Edeltäjäni rovasti Juhani Inkala istutti ekumeenista elämää Muhokselle,  ja hänen työtään kirkkoherra Jouni Heikkinen on jatkanut ja syventänyt.  

Korivaaran mäellä oli 1950-luvulla rakennettu Kristuksen kirkastumisen tsasouna, joka sai myöhemmin Oulunseudulla vaikuttaneen ikonimaalari Raija Savolaisen maalaamat ikonit. Tsasounan purkamisen jälkeen ikonit löysivät paikkansa Oulun ortodoksisessa kirkossa ja seurakuntakeskuksessa. Ikoneita on myös Oulun ortodoksisen hiippakunnan tiloissa kuten myös Muhoksella julkisissa tiloissa. 

Muhoslaista ekumeniaa on vaalittu kesäisissä vedenpyhittämisissä, paastonajan aterioilla ja monenlaisten yhteistyömuotojen  merkeissä.  Tsasounan menettämisen jälkeen ortodoksit ovat kokoontuneet luterilaisen seurakunnan tiloissa.  Näkyvänä ekumenian muotona ovat muhoslaisen Elsa-Helena Topin maalaamat ikonit seurakunnan tiloissa, kouluilla ja monissa kunnan julkisissa rakennuksissa.   

Kirjoittanut  Jouni  ja Marja-Kaisa Heikkinen

Toim. Jouni Heikkinen: Herran huoneiden kuvamaailma, Muhoksen ekumeeninen kuva- ja ikonikirja     
Marja-Kaisa Heikkinen: Wanhaa Muhosta  Kotiseutukävely Korilanmäeltä Kirkkosaareen
Marja-Kaisa Heikkinen: Perinteisen ikonimaalauksen mestari Raija Savolainen Oulusta