Hyppää sisältöön

Luonto ja jokamiehenoikeudet

 

Oulujokilaakson alue

Kuva: Wikipedia Commons

Oulujoki on yksi Suomen suurimmista joista. Se alkaa Oulujärveltä ja jatkuu Muhoksen läpi hieman yli 100 kilometrin matkan aina Ouluun ja Perämeren rannikolle saakka. Oulujoki on ollut tärkeä kulku- ja kauppareitti alueen asukkaille jo tuhansia vuosia. Se on ollut myös Suomen ja Euroopan tunnetuin tervankuljetusreitti. Nykyisin joki tuottaa lähialueelle paljon vesienergiaa sekä kalaa virkistyskalastajien tarpeisiin. Jokilaakso on myös tärkeää maanviljelysaluetta ravinteikkaiden maiden ja suotuisan pienilmastonsa vuoksi. Oulujokeen laskee useita sivujokia, joista suurimmat ovat Kutujoki, Utosjoki, Muhosjoki ja Sanginjoki.

Kauniiden maisemien täyttämä Oulujokilaakso, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Leveän Oulujoen varrella on idyllisiä maalaismaisemia, jylhiä kallioita, vehreää kasvillisuutta sekä monenlaisia käyntikohteita, joissa on mukava pistäytyä esimerkiksi luontoretken aikana. Jokilaakson alueella on muun muassa useita luontopolkuja, leirikeskuksia, hotelli- ja maatilamajoitusta sekä ohjelmapalveluyrityksiä. Alueella on myös kulttuurinähtävyyksiä, kuten taidenäyttelyitä, vanhoja puukirkkoja, museotiloja sekä muita historiallisia rakennuksia jopa 1600-luvulta saakka. Jokivarsi on arkeologisestikin arvokasta aluetta, sillä joen varrella sijaitsee runsaasti muinaismuistoja aina kivikautisista asuinpainanteista ja pyyntikuopista lähtien.

 

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Suomen laajat luonnonalueet ja harva asutus luovat hyvät edellytykset jokamiehenoikeuksien käyttämiselle. Eri lait ja asetukset antavat, ohjaavat tai rajoittavat jokamiehenoikeuksia.

 

Jokamiehenoikeudet lyhyesti

Saat

· liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset ja vastaavat).

· oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista).

· poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia.

· onkia ja pilkkiä.

· kulkea vesistössä ja jäällä.

Et saa

· aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle.

· häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä.

· kaataa tai vahingoittaa puita.

· ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta.

· häiritä kotirauhaa.

· roskata ympäristöä.

· ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa.

· kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia.

Lue lisää:

Oulujokilaakso

Jokamiehenoikeudet -esite (ym.fi)

Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella SY 30/2012 (helda.helsinki.fi)

Usein kysytyt kysymykset jokamiehenoikeuksista