Vesa-Tapio Palokangas

"Yksin armosta - mutta kovasti työtä tehden."

Olen syntynyt Oulussa ja kerrostalolähiön kasvattina varttunut nuoruuteni. Ensimmäisen kerran muutin "maan pinnalle" kun siirryin Utajärven seurakunnan nuorisotyöntekijäksi. Nuorisotyöputken jälkeen opiskelin luokanopettajaksi ja opetustehtävissä kului kaikkiaan noin 16 vuotta, alkaen pienestä kyläkoulusta Utajärvellä aina ison yläkoulun rehtorin tuolille Suomussalmelle.

Papin työ on kutsunut minua aika ajoin, mutta olen pistänyt hanakasti kampoihin. Helatorstaina 2013 olin kuitenkin Kuopion tuomiokirkon alttarin edessä antamassa pappislupaustani ja siitä saakka olen toiminut Vaalan seurakunnan pappina ja kirkkoherrana. 

Perheeseeni kuuluvat Anni-vaimo ja neljä aikuista lasta, joista yksi on perustanut oman perheen. Minulla on kunnia olla pienen Jon-pojan pappa.

Olen aktiivinen maalaispappi, ja haluan osaltani olla viemässä kirkon sanomaa kaikille aitovierille sekä kehittää seurakunnan toimintaa tässä hetkessä.

 

Lue tästä Vesa-Tapion vaalisaarna.


Kuvia kotialbumista

Kuva 1: Jon  - kertoo lapsenlapsen tärkeydestä ja olemme turvallisesti saman hupparin sisällä.

Kuva 2:  Sukka - kertoo uudesta harrastuksesta, neulomisesta. Olen opetellut tekemään sukkia. Mahottoman rentouttavaa puuhaa, eikä vain naisten yksinoikeus.​ 

Kuva 3: Taulu - kertoo minusta persoonana enemmän kuin kuuluisat tuhat sanaa. Kuvan on maalannut Topi Hietala Vaalasta.

Haastattelu

Miksi haluat Oulujoen kirkkoherraksi?

Oulujoen seurakunta on minun kotiseurakuntani, vaikka en ole fyysisesti sen alueella asunutkaan, Oulussa kylläkin. Iän myötä haluan kokeilla mahdollisuuttani päästä takaisin kotiseudulle tekemään työtä, josta pidän.
 

Millaisen kirkkoherran Oulujoen seurakunta sinusta saisi? Vahvuutesi ja heikkoutesi?

Olen aktiivinen ja idearikas, vaikkakin monella tapaa konservatiivinen eli kirkon perinteitä kunnioittava. Annan tilaa muille tehdä työtään kutsumuksensa mukaisesti. Haluan olla suunnannäyttäjä sitä kysyvälle, ohjaaja sitä tarvitsevalle, mutta en kenellekään esteenä. Heikkoudet kulkevat mukanani ja niiden arvioiminen on muiden tehtävä. Minä yritän ne sitten korjata tai ainakin loiventaa.

 

Millainen seurakunta Oulujoen seurakunta mielestäsi on? Haasteet ja mahdollisuudet? 

Oulujoen vahvuus tällä hetkellä on toisaalta sen kaupunkimainen lähiökulttuuri, mutta myös vahva maaseutumaisuus. Vaikka osa alueista siirtyy Kiiminkiin tulevina vuosina, jää sinne kuitenkin maaseutumaisuuttakin. Toisaalta uusien asuinalueiden valmistuminen tuo mukanaan haasteita, erityisesti lapsi- ja nuorisotyöhön. Miten uudet ja kaikenikäiset seurakuntalaiset löytävät paikkansa myös seurakuntayhteydessä. 

 

Mihin Oulujoen seurakunnan tulee keskittää voimavaroja? Entä koko seurakuntayhtymän?

Maalla toimiessani olen tottunut olemaan ihmisten keskellä. Reipasta yhteyttä ihmisten kanssa tarvitaan joka paikassa. Toivon, että kaikilla työntekijöillä olisi aikaa kohdata ihmisiä, joita varten olemme, eikä käyttää voimavaroja raskaaseen hallintoon. Sekin pitää hoitaa hyvin, mutta siitä ei saa tulla itse tarkoitus.


Mitä Raamattu merkitsee sinulle? 

Mitä enemmän sitä lukee, sitä mielenkiintoisempaa se on. Ihmettelen, kuinka samat asiat ovat vaikuttaneet ja olleet ajankohtaisia vuosituhansien ajan. Raamattua pitäisi lukea ääneen ja antaa Sanan puhua itse, eikä ihmisten sitä liikaa selittää. 


Onko joku herätysliike tai suuntaus on sinulle läheinen? 

Olen kasvanut lapsuuteni ja nuoruuteni vanhoillislestadiolaisuudessa, mutta olen itse tehnyt aikuisena ratkaisun ja irtaantunut siitä. Minulla on paljon ystäviä ko. herätysliikkeen parissa, mutta luonnehdin itseäni tavalliseksi "yleiskirkolliseksi" papiksi. 


Miten kirkkoherran tulee mielestäsi reagoida yhteiskunnallisiin kysymyksiin? 

Kirkkoherrana olen ensijaisesti seurakunnan pappi ja työntekijöiden esimies. En koe kutsumusta olla äänitorvena yhteiskunnallisissa kysymyksissä, mutta toki otan tarvittaessa ja pyydettäessä kantaa. 


Mikä on mottosi?

Yksin armosta – mutta kovasti työtä tehden.


CV

Vesa-Tapio Palokangas, 53, on koulutukseltaan teologian maisteri ja kasvatustieteen maisteri. Hänellä on lisäksi myös diakonian virkatutkinto ja kirkon nuorisotyönohjaajan tutkinto. Hänet on vihitty papiksi vuonna 2013. Tällä hetkellä hän toimii Vaalan seurakunnan kirkkoherrana.

Palokangas on työskennellyt pappina yhteensä noin neljä vuotta Vaalan seurakunnassa.

Seurakuntakokemusta hänellä on myös nuorisotyönohjaajan virasta Oulujoen ja Utajärven seurakunnista yhteensä noin 13 vuotta. Lisäksi hän on tehnyt kanttorin sijaisuuksia Utajärven ja Vaalan seurakunnissa yli 20 vuoden ajan.

Palokangas on toiminut myös luokanopettajana ja rehtorina Utajärvellä ja Suomussalmella vuosina 1998–2013. Hän on toiminut Utajärven kunnanvaltuuston jäsenenä ja peruspalvelulautakunnan puheenjohtajana yhden valtuustokauden. Pohjois-Pohjanmaan erityishuoltopiirin kuntayhtymän valtuustossa Utajärven kunnan edustajana hän on toiminut kahden valtuustokauden ajan.