Ilkka Mäkinen

”Palvellen, neuvotellen, rukoillen.”

Minulle on tärkeä Raamatun ajatus, että Jumala tulee ihmiseksi. Että Jumala haluaa olla osa tämän maapallon elämää. Tämä näkyy Jeesuksen persoonassa, mutta myös siinä, miten Jumala sitoutuu luomaansa maailmaan. Jumala rakastaa ennen kaikkea sellaista, joka ei ole itsessään mitään.

Oma teologiani lähtee siitä, että kristityt ovat mukana Jumalan etsivässä toiminnassa. Meidän tehtävänä on toimia Jumalan käsinä ja jalkoina omalla paikallamme. Seurakunta on puolestaan paikka, missä Jumala ravitsee ihmisiä. Yhteisissä kokoontumissa Jumala ruokkii Raamatun sanalla, ehtoollisella ja toisten ihmisten lahjoilla. Kirkossa jaamme toinen toistemme kuormia.

Seurakunnan toiminnan ymmärrän siten, että työntekijät ja jäsenet ovat työtovereita. Kirkon asiat tehdään yhdessä. Minulle on luontevaa etsiä yhteyttä seurakunnan alueella toimivin yhdistyksiin ja muihin paikallisiin toimijoihin. Jumalalle ovat tärkeitä myös ne ihmiset, jotka eivät ole kirkon jäseniä.

Lue tästä Ilkan vaalisaarna.


Kuvia kotialbumista:

Kuva 1: Minusta tuli pappa viime vuoden kesäkuussa. On ollut mukava seurata lapsenlapsen kasvua. Viime aikoina olen jälleen päässyt leikkimään duploilla.

Kuva 2: Pyrin hoitamaan työmatkani pyörällä, jos se vain suinkin on mahdollista. Tässä tauolla, kun olin pari kesää sitten menossa pitämään maakirkkoa Ylikiimingin seurakuntapiirin alueella.

Kuva 3: Viime vuosina olemme vaimoni Ullan kanssa tehneet useamman päivän mittaisia pyöräretkiä.Suomen kesä tarjoaa monenlaisia elämyksiä, välillä kauniita maisemia, välillä vaihtelevaa säätä.

Kuva 4: Oman kodin ja puutarhan pienet huoltotyöt ovat minulle tärkeä osa vapaa-aikaani. On palkitsevaa, kun saan nähdä oman työni jäljet.

Kuva 5: Liikunta eri vuodenaikoina on minulle tärkeää. Kevättalvella lähden usein metsäsuksilla hiihtelemään sellaiseen maastoon, missä ei ole valmiita latuja.


Haastattelu

Miksi haluat Oulujoen kirkkoherraksi?

Haluan antaa kokemukseni ja näkemykseni seurakunnan käyttöön. Tunnen Oulujoen seurakunnan pitkältä ajalta ja minulla on monipuolinen työhistoria sekä Oulusta että kansainvälisistä tehtävistä.

Millaisen kirkkoherran Oulujoen seurakunta sinusta saisi? Vahvuutesi ja heikkoutesi?

Luonteeltani olen leppoisa, tykkään kohdata kaikenlaisia ihmisiä pienistä lapsista eläkeläisiin. Olen monipuolinen, tulen hyvin toimeen niin hallinnon kuin myös tavallisen arkisen elämän haasteiden kanssa. Monimuotoisen viestinnän kanssa minulla on kyllä paljon opeteltavaa.

Millainen seurakunta Oulujoen seurakunta mielestäsi on? Haasteet ja mahdollisuudet?

Oulujoen seurakunta on jännittävässä vaiheessa, sillä alueelle on syntymässä uusi Hiukkavaaran kaupunginosa. Toisaalta, Ylikiimingin ja Yli-Iin alueet suunnittelevat tulevaisuutta Kiimingin seurakunnan kanssa ennakoiden vuoden 2019 rajojen tarkistusta. Haluan kulkea seurakuntalaisten rinnalla uudessa tilanteessa muutoksen keskellä. 

Mihin Oulujoen seurakunnan tulee keskittää voimavaroja? Entä koko seurakuntayhtymän?

Seurakunnan elämää kehitetään inhimillinen lämpö ja Jumalan hyvyys mielessä. Seurakunnan alueilla toimitaan asukkaiden kanssa. Yhtymän taloutta ja yhteisiä tehtäviä pitää hoitaa harkiten muistaen tavallisen seurakuntalaisen tarpeet.

Mitä Raamattu merkitsee sinulle?

Raamattu on minulle hengellisen elämän lähde. Alkukielisissä teksteissä pääsen lähelle profeettojen ja apostolien maailmaa. Raamatussa kohtaan Jumalan, joka on tullut ihmisten luokse.

Onko joku herätysliike tai suuntaus on sinulle läheinen?

Minulle tärkein uskonyhteisö on kotiseurakuntani Oulujoen jumalanpalvelukset. Ekumenia eli kristittyjen välinen yhteys on lähellä sydäntäni. Kristus yhdistää, vaikka kristillisillä yhteisöillä on historiallisia, teologisia ja kulttuurisia eroja.

Miten kirkkoherran tulee mielestäsi reagoida yhteiskunnallisiin kysymyksiin?

Kirkkoherra voi, totta kai, sanoa oman mielipiteensä asioista, jos hänellä on aiheeseen yhteiskunnallista osaamista. Kirkkoherran tulee kuitenkin olla tasapuolinen ja varoa muuttumista yhden yhteiskunnallisen näkemyksen puhetorveksi. 

Mikä on mottosi?

Palvellen, neuvotellen, rukoillen.


CV

Ilkka Mäkinen, 54, on koulutukseltaan teologian kandidaatti (tutkinto vastaa nykyistä teologian maisterin tutkintoa). Hänet on vihitty papiksi Oulussa vuonna 1992. Tällä hetkellä hän toimii Oulujoen seurakunnan kappalaisena.

Mäkinen on työskennellyt pappina yhteensä hieman yli 25 vuotta, josta Oulujoen seurakunnassa noin 12,5 vuotta. Oulujoella Mäkinen on toiminut hallinnosta vastaavana kappalaisena sekä kirkkoherran sijaisena. Lisäksi hän on toiminut seurakuntapapin virassa Tuiran seurakunnassa ja Suomen Lähetysseuran palveluksessa Saksassa kristityille ja muslimeille tarkoitetun kohtaamispaikka Sillan suomalais-saksalaisen tiimin esimiehenä vuosina 1997–1999 sekä 2001–2003.