Jenny Lucanderin piirros Oulun alueen kirkoista ja teksti: Oulun seurakuntien kesätekemistä ja käyntikohteita.
Pääkuva ja kirkkokuvitukset: Jenny Lucander

Oulun seurakuntien kesätekemistä ja käyntikohteita

Poikkeatko kesälomareissullasi Oulun tienoolla tai lomailetko kotikaupungissa? Oulun seurakunnat tarjoavat paljon nähtävää, tehtävää ja koettavaa myös kesäaikaan. Tutustu tiekirkkoihin, kesäkahviloihin, kesäisiin konsertteihin, lasten kesätapahtumiin ja muuhun mukavaan kesätekemiseen! For information in English, click here.
 

Tiekirkot

Jenny Lucanderin piirros Oulun tuomiokirkosta.
Oulun tuomiokirkko, Kirkkokatu 3 A, 90100 Oulu
Carl Ludvig Engelin suunnittelema, keskustan tuntumassa sijaitseva Oulun tuomiokirkko on avoinna päivittäin, maanantaista sunnuntaihin 27.5.1.9.2024 klo 1020. Käynnissä oleva kirkon julkisivuremontti vaikuttaa kirkon kulkujärjestelyihin ja pihalla liikkumiseen kesällä, ja kirkkopihalla sijaitseva Pikku-Sofian kirkko on remontin myötä suljettu. Lapset pääsevät tutustumaan kirkkoon myös kirkkobingossa keskiviikkoisin klo 13.30. Esteetön kulku ja wc.

Kirkossa on paikalla oppaita, ja opastettuja kierroksia järjestetään keskiviikkoisin ja torstaisin 26. kesäkuuta – 28. elokuuta. Opastetut yleiskierrokset keskiviikkoisin klo 17 alkaen. Teemakierrokset torstaisin klo 17 alkaen.

Teemakierrosten aiheet:

27.6. Merellinen Oulu ja tuomiokirkko
4.7. Raamatun kertomukset kirkon taiteessa
11.7. Tuomiokirkon kirkkotarha
18.7. Valo Oulun tuomiokirkossa
25.7. Antiikki, varhaiskristillisyys ja kristillinen symboliikka tuomiokirkossa

Sunnuntaisin messu klo 10, keskiviikkoisin lyhyt ehtoollishartaus klo 11.30. Tuomiokirkon papin päivystys kesäisin Vanhan pappilan kesäkahvilassa keskiviikkoisin noin klo 12-14 (Asemakatu 6).

Voit tutustua Oulun tuomiokirkon historiaan ja taiteeseen myös virtuaalikierroksella!Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Jenny Lucanderin piirros Haukiputaan kirkosta.
Haukiputaan kirkko, Kirkkotie 10, 90830 Haukipudas
Vuonna 1762 rakennettu, Mikael Toppeliuksen runsain maalauksin koristeltu Haukiputaan puukirkko on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten 10.6.–2.8., ma–to klo 12–18 ja pe klo 12–17, jolloin myös kirkon oppaat ovat paikalla. Suljettu juhannusaattona 21.6. Jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10. Kesäillan sävelhartaus kirkossa tai seurakuntakeskuksessa torstaisin klo 20 juhannukselta elokuun loppuun. Kirkko-opas paikalla, ilmainen parkkipaikka, esteetön kulku ja wc.
 

Jenny Lucanderin piirros Oulunsalon kirkosta.
Oulunsalon kirkko, Uhrikirkonkuja 2, 90460 Oulunsalo
Vuonna 1891 valmistunut, arkkitehti Julius Basilierin suunnittelema Oulunsalon puukirkko on avoinna 1.–26.7.2024 ma-pe klo 11–16. Paikalla oppaita. Kirkossa on pienimuotoinen kahvila maanantaisin ja tiistaisin tiekirkon aukioloaikana, tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Kahvilassa myydään kahvia, teetä, pullaa ja mehua. Ilmainen pysäköinti, esteetön kulku, wc.
 

Kesäkahvilat

Vesivärikuvitus vanhasta kukkakuvioisesta teekupista ja teekannusta.
Kuva: Adobe Firefly

Cafe Krypta, Asemakatu 6, 90100 Oulu
Cafe Krypta Vanhassa pappilassa on avoinna 3.6.–9.8.2024 ma–to 10-18 ja pe 10–15. Kahvilassa on tarjolla edulliseen hintaan kahvia, teetä ja tuoreita leivonnaisia.  Makeat ja suolaiset herkut valmistetaan paikan päällä oman henkilökunnan voimin. Kryptassa toimii myös pieni käsityöpuoti, josta voi tehdä ostoksia vaikkapa tuliaisiksi. Kahvilan ja tuotteiden myyntituotto menee lähetystyölle. Vanhaan pappilaan on pyörätuolilla kulku invahissillä.

Tapulikahvila, Kirkkotie 10, 90830 Haukipudas
Haukiputaan kirkon kellotapulissa toimii nuorten pitämä Tapulikahvila, joka on avoinna 12.6.–1.8.2024 ma-pe klo 12–18. Poikkeuksena 21.6. juhannusaattona Tapulikahvila on suljettu. Myynnissä kotitekoisia leivonnaisia. Kahvilan tuotto ohjataan Botswanassa tehtävään lähetystyöhön Suomen Lähetysseuran kautta, jossa tuetaan syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria. Tesholofelong-tukiohjelman tavoitteena on, että lapset ja heidän perheensä pääsevät ulos äärimmäisestä köyhyydestä, saavat ammatin ja oppivat tärkeitä elämäntaitoja niin, että elämänvalinnat olisivat  parempia. Tapulikahvilassa on lisäksi myynnissä seurakunnan vapaaehtoisten tekemiä käsitöitä.

Pop up -kesäkahvila Kiimingin kirkon tapulissa, Kirkonniementie 8, 90900 Kiiminki
Kesäkahvila on avoinna Kiimingin kirkon tapulissa keskiviikkoisin 12.6., 19.6., 26.6. ja 3.7. kello 12–14. Myynnissä kahvia, teetä, mehua sekä makeaa ja suolaista purtavaa. Maksuna käteinen tai MobilePay. Tuotto Kiimingin seurakunnan diakoniatyölle. Lämpimästi tervetuloa kahvittelemaan, porisemaan ja samalla tukemaan diakoniatyötä!

 

Hautausmaakierrokset
Oulun hautausmaan hautakiviä aurinkoisena kesäpäivänä.

Kuva: Sanna Krook

Oulun seurakuntien, Oulun seudun oppaat ry:n ja Go Arctic Eventsin järjestämät opastetut hautausmaakierrokset ovat maksuttomia, eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista. Kierrokselle voi osallistua siksi aikaa, kun itselle sopii, eli mukana voi olla vaikka vain osan kierroksesta. Oppaat kertovat hautausmailla kiehtovia tarinoita Oulun vaikuttajista, merenkulun ja tervakaupan suuruuksista, sodan ja rauhan sankareista sekä kulttuuripersoonista. Tarinoita riittää lisäksi aivan tavallisista kaupunkilaisista. Tämän kesän uutuuksia ovat kahdesti järjestettävä esteetön kierros sekä perheille suunnattu, kevyempi kierros: esteettömillä kierroksilla reitti on helppo kulkea, ja lapsiperheiden kierroksella kerrotaan lapsia kiinnostavasti henkilöistä, jotka lapset ehkä jo tunnistavat.

Kierrokset Oulun hautausmaalla Intiössä
Kierrokset alkavat hautausmaan pääportilta (Kajaanintie 1) kello 18 ja kestävät teemasta vaihdellen 1–2 tuntia (kaksi samanaikaista kierrosta).

ma 17.6. Helposti hautausmaalla - esteetön kierros + Kevyesti kerrottua - kierros perheille
ma 24.6. Tervaporvareista tehtailijoihin + Sodan ja rauhan sankarit
ma 1.7. Laulua ja soittua + Kynästä kirjoihin ja kansiin
ma 8.7. Helposti hautausmaalla - esteetön kierros + Kevyesti kerrottua - kierros perheille
ma 15.7. Sodan ja rauhan sankarit + Kynästä kirjoihin ja kansiin
ma 22.7. Leipää ja sirkushuveja + Kaiken takana on nainen!
ma 29.7. Kuvien tekijät + Laulua ja soittua
ma 5.8. Työn sankarit + Sodan ja rauhan sankarit
ma 12.8. Työn sankarit + Leipää ja sirkushuveja
ma 19.8. Kynästä kirjoihin ja kansiin + Kaiken takana on nainen!

Kierrokset Oulujoen hautausmaalla
torstaisin klo 17.30-18.45 (tapaaminen parkkipaikalla): 27.6., 11.7. ja 25.7.
 

DOM Second Hand ja DOM Vintti

Domin mainoskyltti, Domissa myytäviä vaatteita ja Domin yhteisötila, jossa tarjolla kahvia ja lautapelejä.

DOM Second Hand, Asemakatu 17, 90100 Oulu ja DOM Vintti, Asemakatu 6, 90100 Oulu
DOM Second Hand on Oulun seurakuntien hyväntekeväisyysputiikki, jossa myydään laadukkaita second hand -tuotteita ja merkkivaatteita naisille ja miehille. Tuotoilla autetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Second Handia vastapäätä keltaisessa Vanhassa pappilassa sijaitsee Vintti, jossa toimii merkkivaatteiden poistomyymälä ja yhteisötila, johon voi tulla hengailemaan, kahvittelemaan, pelaamaan lautapelejä tai tekemään käsitöitä. Vintiltä löytyy lankoja, puikkoja, ompelukone ja saumuri, joita saa vapaasti käyttää.

DOM Second Hand ja Vintti ovat avoinna 21.7. asti ti klo 10–16 ja ke-pe 12–18. DOMin väki kesälomailee 22.7.–26.8., tällöin molemmat liikkeet ovat suljettuna. Kurkkaa DOMin meininkiä myös Instagramista @domsecondhand ja DOMin nettisivuilta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 

Kaupunkipyhiinvaellus ja rukouskävelyt

Kaipaatko hengähdyshetkeä lomatohinan keskelle? Ota hetki aikaa rauhoittumiselle ja tutustu kaupunkipyhiinvaellukseen ja rukousreitteihin! Reittien varrelle on laadittu kysymyksiä, jotka auttavat laskeutumaan käsillä olevaan hetkeen. Kaupunkipyhiinvaelluksen ja rukouskävelyiden ohjekortteja on saatavilla Oulun tuomiokirkon eteisaulasta, ja ne ovat maksuttomia. Myös tuomiokirkon kirkko-oppaat osaavat kertoa aiheesta lisää.

Agricola-kaupunkipyhiinvaellusreitti
Agricola-reitti kulkee Oulun torinrannasta Linnasaareen, Raattiin ja Pikisaaren kautta takaisin torille. Reitti on esteetön ja sen pituus on noin 1,5 km. Pieni kaupunkipyhiinvaellus vie sinut lyhyelle ja rauhalliselle siltareitille, joka on samalla pieni matka kohti pyhää. Pyhiinvaelluksen seitsemän avainsanaa - kiireettömyys, yksinkertaisuus, vapaus, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys - tukevat matkaasi ja antavat virikkeitä oman elämän tarkasteluun ja pyhän kohtaamiseen. Ohjekortti saatavilla Oulun tuomiokirkosta.

Kaupungin sydämessä - rukouskävely Oulun tuomiokirkolta Kiikelin puistoon
Reitti kulkee Oulun tuomiokirkolta Kiikelin puistoon. Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Kulje kohti merkattuja pysähdyspisteitä. Niiden kohdalla voit hiljentyä rukoukseen ajatuksia herättelevien kysymysten avulla. Rukouskävelyn ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Siunatuin askelin - rukouskävely Oulun tuomiokirkolta Ainolanpuistoon
Reitti kulkee Oulun tuomiokirkolta Ainolanpuistoon ja takaisin. Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Kulje valitsemiasi polkuja kohti pysähdyspisteitä. Niiden kohdalla voit aina hiljentyä rukoukseen ajatuksia herättelevien kysymysten avulla. Rukouskävelyn ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Pikisaaren polulla - rukouskävely Pikisaaressa
Reitti lähtee Pikisaaren sillalta kiertäen Pikisaaren polun vastapäivään. Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Kulje valitsemiasi polkuja kohti pysähdyspisteitä. Niiden kohdalla voit aina hiljentyä rukoukseen ajatuksia herättelevien kysymysten avulla. Rukouskävelyn ohjeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
 

Lasten ja perheiden kesätapahtumia
Kaksi kirkonrotiksi pukeutunutta nuorta Vanhan pappilan edustalla aurinkoisena kesäpäivänä.

Oulun seurakunnissa on monenlaista mukavaa lasten ja perheiden kesäpuuhaa: lähtisittekö vaikkapa lasten kirkkobingoon, leikkimään kirkonrottien kanssa Vanhan pappilan pihapiiriin tai etsimään pikkurottaa Oulun tuomiokirkosta? Kurkkaa lasten ja perheiden kesätapahtumat Lasten kesäsivultaLinkki avautuu uudessa välilehdessä!
 

Kesämusiikkia Oulun seurakunnissa

 

Tule konsertteihin ja lauluhetkiin nauttimaan kauniista suvisävelistä!