Uutislistaukseen

Oulujoen pyhiinvaellusreitti avataan Virtuaalitorstaissa   

Pohjois-Pohjanmaan maakunnan ensimmäisen pyhiinvaellusreitin avajaisia vietetään torstaina 20.5. kello 12 #YHDESSÄ2021-virtuaalitorstaissa. Avajaistilaisuus lähetetään Oulun tuomiokirkosta.

Piirroskuva Oulujoen pyhiinvaellusreitistä. Sinisenä virtaavan Oulujoen varrella on ulkokuvat kaikista reit...

Oulujoen pyhiinvaellusreitti yhdistää Oulun tuomiokirkon, Oulujoen kirkon, Turkansaaren kirkon, Muhoksen kirkon, Utajärven kirkon, Rokuan upeat luonnonmaisemat sekä Vaalan Säräisniemen kirkon.

Piispa Jukka Keskitalo, tuomiorovasti Satu Saarinen ja Oulun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Marko Patronen siunaavat reitin sekä siellä vaeltavat kulkijat.  Yhtymäjohtaja Pekka Asikainen kertoo reitin kohteista eli kuudesta kirkosta. Pyhiinvaelluksen projektipäällikkö Jarmo Korhonen antaa käytännön vinkkejä vaellukselle. Tilaisuuden aikana nähdään seurakuntanuorten kuvamateriaalia reitin varrelta. 

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki löytyvät osoitteesta: www.oulunseurakunnat.fi/virtuaalitorstai. #YHDESSÄ2021-virtuaalitorstain toteuttavat Kirkkopalvelut ry, Suomen Lähetysseura, Oulun seurakuntayhtymä, Oulun kaupunki ja Kirkon viestintä. 

Oulujoen pyhiinvaellusreitin avajaistilaisuus on nähtävissä myös virtuaalikirkossa osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
  

Historialliset kirkot reitin etappeina  

Historiallisesta näkökulmasta pyhiinvaellus merkitsee matkaa pyhänä pidettyyn paikkaan. Se tarjoaa mahdollisuuden hengellisyydelle, hiljentymiselle, pohdiskelulle, kunnon kohottamiselle, maisemien ihailulle ja kulttuurielämyksille.  Oulujoen pyhiinvaellusreitti yhdistää Oulun tuomiokirkon, Oulujoen kirkon, Turkansaaren kirkon, Muhoksen kirkon, Utajärven kirkon, Rokuan upeat luonnonmaisemat sekä Vaalan Säräisniemen kirkon. 

Oulujoen pyhiinvaelluksen voi kulkea eri reittivaihtoehtoja seuraillen joko vaeltaen, jalan (113 km), pyöräillen (117 km) tai moottoriajoneuvolla (auto tai moottoripyörä 129 km). Kirkkojen aukioloajat kannattaa tarkistaa seurakuntien verkkosivuilta. Osan matkasta voi taittaa myös julkisilla kulkuneuvoilla: junalla tai linja-autolla. Reitin kartta löytyy Oulujoen pyhiinvaelluksen omilta verkkosivuilta: www.oulujoenpyhiinvaellus.fi.   


Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen odottaa innolla ensimmäistä pyhiinvaellusmatkaansa:  

”Aion vaeltaa kävellen Oulusta Muhokselle, sitten hyppään junaan ja matkustan Utajärvelle. Utajärven kirkolta jatkan kävellen Rokuan kautta Säräisniemelle. Majoitun luultavasti Muhoksella ja Rokualla kolmipäiväisen vaelluksen aikana.” 

Pyhiinvaellusperinteeseen kuuluu myös pyhiinvaeltajan passi, joka keskiajalla toimi henkilöllisyystodistuksena.  Oulujoen pyhiinvaelluksesta saa mukavan muiston, kun tulostaa pyhiinvaellusreitin passin itselleen reitin verkkosivuilta. Passiin voi kerätä leimoja reitin etapeilta: kirkoilta ja Rokualta.  Kun pyhiinvaelluspassi on täynnä, pyhiinvaeltaja voi saada Oulun tuomiokirkosta pyhiinvaeltajan diplomin kirkon aukioloaikoina kesä-elokuun aikana.
  

Maastopyhiinvaellus Muhoksen ja Rokuan välillä  


Rokuan leiman voi hakea pyhiinvaelluspassiin myös patikoimalla metsäpolkuja pitkin. Oulujokilaaksossa kulkevalle Tervareitistölle on asennettu pyhiinvaellusreitin opaskylttejä Muhoksen Kallioselältä alkaen aina Rokuanjärvelle saakka. Reitti on käytettävissä pääasiassa kesäaikaan, kun maasto on kuivaa. Matkan varrella voi olla vaikeakulkuisia osuuksia, joten kunnolliset patikointivarusteet ovat tarpeen.    

Oulun seurakuntayhtymän ja Oulun seurakuntien lisäksi pyhiinvaellushankkeessa ovat mukana Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat ja seurakunnat, Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Rokua Geopark ja Rokuan kansallispuisto sekä hankkeen rahoittaja Opetus- ja kulttuuriministeriö.  

  

Julkaistu 17.5.2021  (päivitetty 19.5.21; lisätty tieto, että avajaistilaisuus on nähtävissä myös virtuaalikirkossa)

2021-05-17 10:30:00.0