Uutislistaukseen

Hiljaisella viikolla pohditaan mitä on olla ihminen

Hiljaisella viikolla  seurakunnissa järjestetään iltakirkkoja ja musiikkitilaisuuksia. Intiön vanhassa kappelissa keskustellaan ihmisyydestä ja Oulun tuomiokirkko on avoinna hiljentymistä varten. 
Inti_n Vanha kappeli siunauskappeli_006_L.jpg

Intiön vanhan kappelin alttari. Kuvaaja: Sanna Krook

 

 

Seitsemän kysymystä mielestä, sielusta ja ruumiista

Pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla Oulun hautausmaan Vanhassa kappelissa (Kajaanintie 3) pohditaan ihmisyyttä ja elämää kolmesta eri näkökulmasta. Tuomiorovasti Satu Saarinen esittää vierailleen seitsemän kysymystä mielestä, sielusta ja ruumiista kolmena hiljaisen viikon iltana alkaen kello 18.
 

Maanantaina 15.4. teemana on ihmisen mieli ja vieraana on muusikko Raimo Paaso. Tiistaina 16.4. hautaustoimistoyrittäjä Petri Kuusiniemi vastaa kysymyksiin sielusta, ja 17.4. kirjailija Anne Roth pohtii ihmisen ruumiillisuutta.  Jokainen tilaisuus päättyy Ada Vesenterän laulamaan iltalauluun. Reilun puolen tunnin mittaisen tapahtuman jälkeen voi jatkaa matkaansa vielä kello 19 alkavaan hiljaisen viikon hartauteen Oulun tuomiokirkkoon. 

Satu Saarinen pitää Vanhaa kappelia hyvänä paikkana lyhyiden, mutta intensiivisten tapahtumien järjestämiseen. Idea keskustelusarjasta nousi siitä ajatuksesta, että hiljainen viikko kannustaa ihmisiä tutkimaan sisintään:

”Ihmisyyttä kokonaisvaltaisesti pohtiva keskustelusarja antaa varmasti eväitä oman elämän pohdintaan. Erityisesti hiljaisella viikolla on hyvä pohtia, mitä on olla ihminen.”


Tuomiokirkko on avoinna hiljaisella viikolla 
 

Oulun tuomiokirkko on hiljaisella viikolla avoinna maanantaista 15.4. kiirastorstaihin 18.4. kello 10-20 pysähtymistä, hiljentymistä, lepoa ja kohtaamista varten. Kirkossa on mahdollisuus rukoukseen ja keskusteluun toisten kanssa ja myös hiljentymiseen kirkkosalin penkeillä ja rukousalttarien äärellä. 
 

Oulun ev.lut. seurakunnissa järjestetään hiljaisella viikolla iltakirkkoja ja lukuisia musiikkitapahtumia. Pyhän Tuomaan kirkossa (Mielikintie 3) on tarjolla kolmen konsertin sarja, joka käynnistyy palmusunnuntaina 14.4. Jaakko Löytyn ja Selloduo Varosen konsertilla. Maanantaina 15.4. Tetyana Kushniruk soittaa J.S. Bachin pianomusiikkia ja tiistaina 16.4. vuorossa on pääsiäismusiikin klassikkoteos Luigi Boccherinin säveltämä Stabat Mater. Kaikki konsertit alkavat kello 19 ja niihin on vapaa pääsy. Halutessaan voi ostaa viiden euron hintaisen käsiohjelman. Oulun ev.lut. seurakuntien pääsiäistapahtumat löytyvät kootusti osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/paasiainen

 

Hiljaisen viikolla on pitkät perinteet 


Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla. Kristikunnan läntisessä perinteessä hiljaisen viikon vietto kehittyi jonkin verran myöhemmin. Viikon jokaisena päivänä kirkkoihin kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä. 

 


Lisätietoja pääsiäisen pyhistä Suomen ev.lut. kirkon sivuilla

 

Julkaistu 8.4.2019

 

8.4.2019 10.57