Kuolleiden lasten muistohartaudessa surua ei tarvitse peitellä
Muistohartaus tarjoaa läheisille paikan surra menetystä omalla tavallaan muiden saman kokeneiden kanssa. ”Siellä heidän ei tarvitse selitellä toisille omia tunteitaan eikä peitellä tai pelätä omaa itkua. Illassa kaikkia yhdistää sama lapsen menettämisen kokemus ja nämä läheiset ymmärtävät toisiaan ilman sanojakin”, kertoo sairaalapastori Hannele Lusikka.
Muistohartauteen toivotaan paikalle lapsen kuoleman kokeneiden vanhempien lisäksi muita omaisia. ”Tilaisuus on tarkoitettu kaikille läheisille. Menetys koskettaa myös muita perheenjäseniä; perheen toisia lapsia, isovanhempia, sukulaisia ja ystäviä”, toteaa Lusikka.
Hartauden alussa omaiset saavat sytyttää kynttilän lastensa muistolle. Hartaus jatkuu kaksi lastaan menettäneen isän, Tapani Autioniemen, puheenvuorolla. Hartaudessa kuullaan lisäksi musiikkia kirkkomuusikko Taina Voutilaisen ja huilisti Mari Karsikkaan esittämänä. Esirukouksista vastaavat sairaalapastori Lusikka ja seurakunnan sairaalalastenohjaajat Auli Kipinä ja Maria-Ritva Bräysy. Hartauden jälkeen tarjolla on iltakahvit ja mahdollisuus keskusteluun toisten lapsensa menettäneiden kanssa.
Lapsille ja enkeleille omistettua Mikkelinpäivää vietetään tänä vuonna 1.10. Sitä on vietetty enkelien ja lasten yhteisenä juhlapyhänä, koska Jeesus antoi lapsille erityisen arvon. Mikkelinpäivä on kristillinen juhlapyhä ja se on saanut nimensä arkkienkeli Mikaelin mukaan. Seurakuntien lapsityössä päivä on yksi kirkkovuoden tärkeimmistä päivistä.
Kuva: Sanna Krook
Julkaistu: 21.9.2017
21.9.2017 13.54