Ulkona todellisuudesta?


Eräässä ohjelmistossa on uloskirjautumisen yhteydessä lisäkysymys ”Haluatko todella kirjautua ulos?” Jollain tavalla koen sanan todella hauskana – pyörittelin dialogia mielessäni huumorin näkökulmasta. Entäpä jos kysyttäisiin ”Haluatko kirjautua ulos todellisuudesta?”

Ajassamme on saatavilla tietoa enemmän kuin koskaan. Ehkä osittain tämän vuoksi maailmastamme on tullut kilpailevien näkemysten ja erilaisten vaikuttajatahojen taistelukenttä, jossa ihmisten sisäisen mielenmaiseman todellisuuskäsitykset vaihtelevat suuresti. Saattaa tuntua käsittämättömältä, että joku jopa kokonaan kieltää koronaviruksen olemassaolon. Vastaavasti kieltäjä ihmettelee, miksi muut eivät varo hallitsevan eliitin salaliittoa. 

Tässä on käsillä ikiaikainen, uskonnollista perspektiiviä tavoitteleva kysymys: Mitä on totuus? Tämän myös Pontius Pilatus esitti epäillessään Jeesuksen syyllisyyttä kuulusteltuaan häntä. Erilaisten ideologioiden (ja Jeesuksenkin) nimissä viisaudeltaan rajalliset ihmiset ovat rakentaneet yhteiskuntia ja järjestelmiä, jotka ovat kantaneet huonoa hedelmää. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että yhteiskunta voi kuitenkin päätöksillään edistää myös aitoa hyvää.

Totuuden kirkastuminen yleensä vaatii sitä, että pohdiskelijalla on kyky mennä epämukavuusalueelle ja haastaa omia näkemyksiään. Aikamme suuri ongelma on kiire ja shokkivaikutusten tavoittelu. Vaikka tietoa olisi tarjolla paljon, tiedon laatu ja sen soveltajan pitkäjänteisyys ottaa laajoista kokonaisuuksista selvää saattaa olla rajoittunutta. Nöyrä ja kiihkoton asenne keskustelussa ei tarkoita sitä, että kenenkään täytyisi vesittää omia tärkeitä perusperiaatteitaan. 
 

Petteri Tuulos,
Tuiran seurakunnan kappalainen

 

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 12.1.2022. 

Ota yhteyttä

Kappalainen
Tuiran seurakunta
Myllytie 5
90500 Oulu

Tuiran aluetyö.