Tragedia ja yllätyspäätös

Korona-aikana olen oppinut käyttämään suoratoistopalveluita. Meidän kodissamme moni ilta on viime aikoina päättynyt yhteiseen hetkeen draamojen äärellä. Välillä ne ovat traagisia, välillä niissä on komediaa mukana. Kreikkalaisen teatterin päätyypit, tragedia ja komedia, ovat läsnä 2020-luvun tuotannoissa. 

Kreikkalaisen tragedian sisältö löytyy myös hiljaisen viikon, kiirastorstain ja pitkäperjantain tapahtumista. Antiikin murhenäytelmän tavoin seuraamme toivottomaan tilanteeseen joutunutta päähenkilöä. Jeesuksen asema synkkenee päivä päivältä. 

Nasaretin mies on syytön häntä kohdanneisiin vastoinkäymisiin. Kaikki kreikkalaisen tragedian ainekset ovat hiljaisella viikolla läsnä: yksilön ja ulkoisen maailman välinen suhde, ihmisen ja Jumalan välisen jännitteen ruotiminen, ihmisen kohtalon pohdiskelu sekä rikoksen ja rangaistuksen teemat. 

Antiikin tragedia saattoi päättyä yllättävään ratkaisuun, jota kutsutaan latinankielisellä nimellä deus ex machina, sananmukaisesti ”Jumala koneesta”. Se tarkoittaa, että tarina päättyy ennalta valmistamatta. Ratkaisu löytyy epäuskottavalla tavalla. 

Jeesuksen ylösnousemus tulee lähelle deus ex machina -lopetusta. Pääsiäisaamun tyhjä hauta ja naisten kokemukset ylösnousseesta Kristuksesta pyöräyttävät tunnelman: suru hälvenee hämmennyksen kautta toivoksi, lopulta jälleennäkemisen iloksi. 

Keskiajalla kirkot kaikuivat pääsiäisnaurusta. Ilojuhlaa viettävä seurakunta teki pääsiäisenä huumoria kuoleman ja sielunvihollisen taitetusta vallasta. Tragedia muuttui komediaksi. Tulevana pääsiäisenä vietämme taas kerran Jumalan puuttumista ihmiskunnan tragediaan. Ilo voittaa surun. 


Ilkka Mäkinen
Oulujoen kirkkoherra

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 13.4.2022.

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Oulujoen seurakunta
Hintantie 89
90650 Oulu

Oulujoen seurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja