Rauhan päivä 

Joulukuun 29. päivä on Rauhan nimipäivä. Tunnen muutaman tämännimisen vanhuksen. Nimi ei ole tullut vielä uusiokäyttöön ainakaan minun kokemukseni mukaan. Tuo päivämäärä on itselleni hyvin merkityksellinen. 50 vuotta sitten olimme tuona päivänä koko perheellä joululomareissulla mummolasta mummolaan. Matka pysähtyi autokolariin. Samalla pysähtyi isäni elämän matka. Me kolme lasta äidin kanssa saimme vielä jatkaa elämää. Neljä vuotta sitten tuona päivänä lapsenlapseni menehtyi. Elättelimme toiveita elpymisestä, mutta muutaman päivän kuluttua hänen matkansa päättyi. Rauhan nimipäivä muistuttaa minua erityisesti sisäisen rauhan merkityksestä.  
 
Olemme viettäneet joulua, joka on erityinen rauhan juhla. Kuinka rauhallisissa merkeissä sitä on vietetty kodeissa? Millainen on maailman rauha tänään? Kukapa sitä nyt ei rauhaa toivoisi ja tavoittelisi. Silti se on niin herkästi rikkoutuva asia. 82 vuotta sitten näinä joulun välipäivinä käytiin kovia taisteluja paukkuvassa talvipakkasessa. Sisällissodan riitelijät olivat nyt yhteisessä rintamassa ja taistelivat yhdessä itsenäisyyden ja rauhan puolesta. Talvisodan henki on sovellettavissa kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa vastakkainasettelun sijaan kaivataan rinnakkain asettelua. Jouluinen viesti on toteutuskelpoinen joulun jälkeenkin: maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto. 
 
Isäni ja lapsenlapseni muistot eivät himmene. 33 vuotta ja 2,5 vuotta elämän matkoina eivät olleet pitkiä mutta täydellisiä. Jokainen uusi päivä on lahja. Miksi siis käyttäisimme energiaa riitelyyn, kun sen voi käyttää rakastamiseen. Lisäksi vihainen ilme vaatii huomattavasti enemmän kasvolihaksia kuin hymyilevä ilme. :)
 
Petri Satomaa
kirkkoherra
Oulunsalon seurakunta 
 

Blogikirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 29.12.2021

Ota yhteyttä

Kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja
Oulunsalon seurakunta
Vattukuja 2
90460 Oulunsalo