Näkymättömät lapset 

Erään Tove Janssonin kertomuksen päähenkilö on Ninni, joka muuttuu näkymättömäksi, koska häntä kohdellaan kylmästi. Lopulta hänen ääriviivansa katoavat. Kun muumiperheen lapset yrittävät leikkiä Ninnin kanssa, niin siitä ei tule mitään. Ninni ei osaa leikkiä eikä häntä saada reagoimaan millään lailla. Hän ei naura eikä suutu. 

Seurakuntien nuorisotyönohjaajat kohtaavat toiminnassaan lapsia ja nuoria, jotka vetäytyvät. Osa alakoululaisista on jo opetellut sellaisen selviytymisstrategian, jossa ei yritetä tulla nähdyksi. Lapsella tai nuorella saattaa olla kotona kaikki kunnossa, mutta jostakin syystä häntä ei hyväksytä koulussa tai seuroissa porukoihin. Osa lapsista saattaa jopa syyllistää itseänsä siitä, että ei tule nähdyksi. 

Monet oireyhtymät, jotka ilmenevät koululaisen poikkeuksellisena vilkkautena, tunnetaan. Oppilaat, joiden energisyys näyttäytyy rajojen kokeilemisena ja välillä jopa nahisteluna, yleensä nähdään. Ohjausta tarvitsevien asioita hoidetaan, mutta sitten on niitä, jotka eivät millään lailla herätä huomiota ja jotka helposti jäävät näkymättömiksi. 

Erityisnuorisotyönohjaajat etsivät toiminnassaan lapsia ja nuoria, jotka eivät tule nähdyiksi tai kuulluiksi. Tärkeintä on huomion ja tilan antaminen. Eräs kirkon nuorisotyön ammattilainen kertoi, että eräällä nuorella kului huomattavan pitkä aika, ennen kuin hän oppi kotiin lähtiessään sanomaan heippa. 

Kertomuksen Ninni tuli näkyväksi, kun hän sai muumiperheeltä sopivasti huomiota ja hyväksyntää. Kun muumipappa kiusoitelleessaan muumimammaa oli tyrkkäävinään hänet laiturilta veteen, näkymätön lapsi reagoi suojellakseen muumimammaa ja tuli näkyväksi. 

Ilkka Mäkinen,
Oulujoen kirkkoherra

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 27.10.2021
 

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Oulujoen seurakunta
Hintantie 89
90650 Oulu

Oulujoen seurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja