”Jo vääryys vallan saapi, se huutaa taivaaseen”

Otsikko on ruotsalaisen Haqvin Spegelin sanoittaman vuoden 1938 virsikirjan virren 440 alkusäe. Ensimmäiset säkeet kuuluvat Elias Lönnrotin suomentamana vuoden 1886 virsikirjan virressä 381: ”Valittaa täytyy totta ja surra suuresti, kun vääryys vallan ottaa ja pahuus paisuupi…”. Toisen säkeistön ensimmäiset säkeet kuuluvat: ”Nyt petos vilppi täällä on noussut kunniaan, on valhe valheen päällä ja vääryys voimissaan…”. Virsi ei saanut sijaa vuoden 1986 virsikirjassa. Koettiinko se liian rajusti kantaa ottavaksi? Yhteiskuntakriittisiä virsiä sanoittanut Pekka Kivekäs toteaa sen olevan niin kovaa kamaa, että nykyajan räppäritkin kalpenevat tekstin edessä. 

Meillä Suomessa valehtelevat poliitikot äänestetään ulos eduskunnasta. Kansainvälisessä katsannossa on osin toisin. Valhe on arkipäiväistynyt vallankäytön väline. Ajankohtaisen virren rehabilitointi olisi kulttuuriteko. 

Oulussa vietetään Kirkkopäiviä 20.–22.5. Yhteiskunnallinen arvokeskustelu on kuulunut ohjelmaan maamme ensimmäisistä, Helsingin Kallion kirkossa 15.–17.1.1918 pidetyistä Kirkkopäivistä lähtien. Ensimmäisillä Kirkkopäivillä alusti Suomen setlementtiliikkeen uranuurtajana tunnettu teologian tohtori Sigfrid Sirenius. Alustus oli kädenojennusyritys ravistella kirkko hereille ja avata sen silmät näkemään yhteiskunnan räikeät sosiaaliset epäkohdat sekä toimimaan niiden kuntoon saattamiseksi. Alustuksessaan Sirenius kysyi, oliko kirkolla mitään sosiaalista tehtävää ja jos oli, niin minkälainen? Sireniuksen sillanrakentamisyrityksistä huolimatta verinen veljessota leimahti tuleen vain kymmenen päivää Kirkkopäivien jälkeen - rauhan ja sovinnon rakentajille riittää työtä.  

Juhani Lavanko

Karjasillan seurakunnan kirkkoherra 

 

Kirjoitus on julkaistu Forum24-lehdessä 18.5.2022.