Huumori hyvän palveluksessa

Haastavana aikana on usein vitsit vähissä. Miten tästä tilanteesta mennään eteenpäin? Tämä on tuttu kysymys elämänsä suuntaa etsivälle ihmiselle.

Tosinaan me ihmiset kuormitumme kohtuuttomasti. Haasteiden syyt tunnetusti vaihtelevat. Olotilaa ei helpota kateellinen vertailu niihin, jotka näyttävät elävän onnensa kukkuloilla. Mistä saisimme iloa, jotta ”vanne ei kiristäsi päitämme” tai niin että, ”herneet eivät menisi neniimme”? Pappina voisin sanoa aiheeseen paljonkin Raamatun rikkaasta aarreaitasta. Nyt on kuitenkin mielessäni huumorin mahdollisuudet hyvinvoinnin polttoaineena.

Huumoria voidaan aiheelliseesti pitää keskeisenä vuorovaikutuksen ja viestinnän muotona. Tunnetuimpia huumorin lajeja lienevät komiikka, ironia ja satiiri. Huumorin käyttäminen vaatii oikeaa tilannetajua. Haastavuudesta huolimatta huumoria totisesti tarvitsemme. Kuka jaksaa istua esimerkiksi kokouksissa ilman, että kukaan keventää oikealla hetkellä tunnelmaa? Kuka voisi olla koskaan nauramatta itselleen? Kuka ylipäätään jaksaa iloita elämästään ilman naurua?

Olen miettinyt, että liittyyköhän huumorin käytön syvimpään olemukseen aina tahto tuottaa iloa ihmisille? Jos näin on, niin uskon, että huumori on silloin hyvän palveluksessa. Voihan toki huumoria käyttää myös väärin. Tahallinen väärinymmärtäminen huumorilla höystetyllä ilmaisulla on ehkä vastenmielisin ilmiö vuorovaikutustilanteissa. Taitavinkaan vitsiniekka ei saa osakseen kunnioitusta jollei hän osaa luoda kunnioittavaa yhteyttä kuulijoihinsa. 

Olen tullut siihen lopputulokseen, että hyvä huumori perustuu eniten myönteiseen elämänasenteeseen. Hyvän huumorin vaikutuksesta kuormittuneetkin näkevät toivon. 

Jukka Joensuu

Teksti on julkaistu Forum24-lehdessä 23.2.2022
 

Ota yhteyttä

Vs. kirkkoherra
Oulunsalon seurakunta
Vattukuja 2
90460 Oulunsalo