Retriitit ja hiljaisuuden viljely

Retriitti, hiljainen rukous, kristillinen meditaatio, hiljaisuuden viljely - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Retriitti (engl. retreat) tarkoittaa suomeksi sivuun tai syrjään vetäytymistä. Retriittitoiminta ja kristillinen meditaatio ovat hiljaista rukousta ja ne tuovat lepoa ja rauhoittumista arjen keskelle. Kristillisessä meditaatiossa omaa elämää katsellaan Jumalan kasvojen edessä. Se on samalla myös oman elämän keskeneräisyyden hyväksymistä.

Raamatussa Jeesus ohjeistaa seuraajiaan viettämään aikaa välillä yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa. Markuksen evankeliumista löytyy kertomus siitä, kuinka Jeesus ja hänen opetuslapsensa etsivät hiljaisuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden keskellä. Jeesus sanoi: "Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän".

Retriitissä tarjotaan mahdollisuus hiljentyä ja vetäytyä hetkeksi pois arjen kiireestä. Retriitti on yleensä muutaman päivän mittainen yhteisöllinen ja hiljaisuudessa vietettävä leiri, jossa osallistujat eivät keskustele toistensa kanssa. Kukin osallistuja saa keskittyä omista tarpeista käsin nousevaan itsetutkiskeluun, rauhoittumiseen ja rukoukseen. Retriitin päiväohjelma koostuu lyhkäisistä yhteisistä rukoushetkistä, ruokailuista sekä levosta ja liikkumisesta. Se onko ihminen luonnostaan puhelias vai ei, ei yleensä vaikuta siihen, millainen kokemus retriitti tai hiljaisuuden päivä hänelle on.

Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat järjestävät noin 2 retriittiä vuoden aikana. Retriitteihin on aina ilmoittautuminen. Jokainen retriittiin lähtevä saa oman henkilökohtaisen huoneen retriitin ajaksi. Tulevista retriiteistä löytyy tietoa tapahtumakalenterista hakusanalla retriitti.

Varsinaisten retriittien lisäksi seurakunnissa järjestetään hiljaisuuteen keskittyviä iltoja ja muita tilaisuuksia.

Käy tutustumassa Hiljaisuuden ystävien toimintaan Facebook-sivulla >>

Enonkosken luostariyhteisö tarjoaa vaihtuvan hiljentymishetken. Lue lisää täältä.

Tulossa olevia tapahtumia:

Hiljaisuuden ilta

Kaipaatko hiljentymistä ja levähtämistä? Olet lämpimästi tervetullut hiljaisuuden iltaan Tuiran kirkolle

11.9.2020

11.12.2020

Hiljaisuuteen laskeutuminen ja rukoushetki klo 18 ja klo 20 ehtoollinen. Illan aikana on tarjolla pientä iltapalaa, lukemistakin on varattu. Iltaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta toivotaan sitoutumista läsnäoloon koko illan ajaksi. Lisätietoja Soili Pitkänen, p.040 5064244.

 

Tulossa olevia retriittejä:

 

16.-18.10.2020 retriitti Rokualla, retriittiohjaajat Mirjami Dutton ja Marjukka Hamari

29.10.-1.11.2020 retriitti Juumassa, retriitinohjaajat Soili Pitkänen ja Heli Mattila

 

 

 
 
 

 

Iltaruskon hetki
Meillä täytyy olla aikaa unelmointiin, aikaa muistamiseen ja aikaa saavuttaa ääretön. Aikaa olla. - Gladys T.

Pyhä Tanssi

Pyhä tanssi yhdistää liikettä ja hiljaisuutta. Siinä koko keho osallistuu mukaan rukoukseen. Yksinkertaiset askeleet rauhoittavat kehoa ja mieltä keskittymään käsillä olevaan hetkeen. Ks. https://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat/2019-09-01/pyhan-tanssin-iltapaiva

Varaa mukaa villasukat tai tossut ja rennot vaatteet.

Iltapäivät ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, ei ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja pastori Riikka Honkavaara p. 0443161415.