Tekoäly-seminaari 8.2. klo 912

(Sofia seurakuntakeskus, Isokatu 17, 2 krs. Iso seurakuntasali)
 

Digillä kasvotusten -hanke järjestää kaikille avoimen seminaarin tekoälystä. Seminaarissa perehdytään muun muassa näihin kysymyksiin:

  • Mitä jokaisen olisi hyvä tietää tekoälystä? 
  • Milloin tekoäly on parhaimmillaan ja heikoimmillaan? 
  • Millainen on tekoälyn logiikka? 
  • Millaisen moraalin ja etiikan pohjalta tekoäly toimii, miten moraali ja etiikka rakentuvat? 
  • Kurkistus tulevaisuuteen - miten tekoäly on muuttanut ja muuttaa arkea, opiskelua ja työelämää? 
  • Miten tekoäly muuttaa työtä ja toimintaa kirkossa? 
  • Millainen tekoäly on teknisin silmin? 
  • Mitä mahdollisuuksia ja uhkia tekoäly on tuonut ja tuo nuorisotyöhön? 

Tapahtumaan ilmoittaudutaan 5.2. mennessä tästä.

Ohjelma

8.30    Aamukahvit
9.00    Virittäytyminen seminaarin aiheeseen, projektipäällikkö Mono Kuoppala, Digillä kasvotusten -hanke
9.10    Asiantuntijoiden puheenvuorot Ville Mäkipelto, Susanna Pirttikangas ja Panu Räsänen 
           Keskustelu, yleisökysymykset
11.50  Asiantuntijoiden loppupuheenvuorot
12.00  Seminaari päättyy

Seminaarin asiantuntijat:

Ville Mäkipelto on suosittu tietotubettaja, jonka tietovideoita on katseltu YouTubessa yli 40 miljoonaa kertaa. Mäkipelto on koulutukseltaan psykologian maisteri ja teologian tohtori ja on aiemmin työskennellyt muun muassa psykologina sekä eksegetiikan tutkijana Helsingin yliopistossa.

Susanna Pirttikangas on tutkimusjohtaja hajautetun reunatekoälyn alueella Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Hän on myös Oulun yliopiston AI-yhteisön varajohtaja sekä yksityisen sektorin freelancer-datatieteilijä.

Panu Räsänen työskentelee Verkellä vastuualueenaan teknologiakasvatus. Yli kymmenvuotisen nuorisotyöhistoriansa aikana hän on pyrkinyt soveltamaan pelejä, digitaalisia välineitä ja -alustoja työssään luovasti osaksi nuorisotyön tavoitteita.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16.1.2023

Onko tietoturvani kunnossa, entä kuinka teen sähköisen työhakemuksen? – Oulun seurakunnat tarjoaa nuorille opastusta digitaitoihin

Oulun seurakunnat tarjoaa nuorille digitaitoihin liittyvää neuvontaa tammi-maaliskuun aikana. Digillä kasvotusten –hankkeen järjestämissä tilaisuuksissa käsitellään muun muassa digitaalista asiointia, digiturvallisuutta ja lähdekriittisyyttä. 

Ensimmäisellä kerralla 25. tammikuuta tutustutaan digiturvallisuuteen. Kymmenen kerran infosarja päättyy 29. maaliskuuta, jolloin aiheena on sosiaaliseen mediaan ladattava materiaali. 

Tapaamiset ovat keskiviikkoisin Sofia seurakuntakeskuksen (Isokatu 17) monitoimisalissa kello 18.30–20. Etäyhteydellä mukaan tulevia pyydetään ilmoittautumaan Digillä kasvotusten -hankkeen projektipäällikölle Mono Kuoppalalle osoitteeseen mono.kuoppala@evl.fi.
 

Digineuvonta-tilaisuuksien ohjelma:

25.1. digiturvallisuus
1.2. digitaaliset työhakemukset
8.2. kyky toimia erilaisissa digiympäristöissä
15.2. vuorovaikutustaidot
22.2. digihyvinvointi
1.3. lähdekriittisyys
8.3. digitaalinen asiointi
15.3. lomakkeiden täyttäminen
22.3. liitetiedostojen käyttö
29.3. mitä laitan someen?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.10.2022

Hybridi- ja informaatiovaikuttaminen ja arjen kyberturvallisuus -seminaari

Digillä kasvotusten –hanke ja Osallisuus suhteessa –hanke järjestävät seminaarin informaatiovaikuttamisesta ja kyberturvallisuudesta. Maksuton seminaari on torstaina 13.10. klo 8.30–15.45 osoitteessa Kajaaninkatu 8 (Suomen Pankin tila). 

 

Seminaarin sisältö

klo 8.30 Aamukahvit

klo 9–11 Hybridivaikuttamisen ajankohtainen tilannekatsaus, turvallisuusasiantuntija/yliopettaja FT Pekka Iivari (Lapin AMK)

klo 11–12 lounas

klo 12–14 Informaatiovaikuttaminen, FT/eversti (evp.) Martti J. Kari

klo 14–15 Arjen kyberturvallisuus, erityisasiantuntija Virpi Tuulaniemi (Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus)

klo 15 Seminaarin kommenttipuheenvuoro, varautumispäällikkö Antti Sillanpää (Huoltovarmuuskeskus)

klo 15.30 Seminaarin päätöskahvit

 

Turvallisuusasiantuntija/yliopettaja FT Pekka Iivari on toiminut turvallisuuspainotteisissa viranomaistehtävissä sekä turvallisuuden kouluttajana ja kehittäjänä eri tehtävissä. Iivari käsittelee hybridivaikuttamisen ajankohtaiskatsauksessa erityisesti Kiinan ja Venäjän toimintatapoja geopoliittisessa ympäristössä. Iivari kysyy - Onko Eurooppa halunnut tulla vaikutetuksi ja onko Suomea kohdeltu tähän saakka silkkihansikkain?

Työelämäprofessori, filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari on palvellut vuodesta 1980 vuoteen 2017 puolustusvoimissa pääosin sotilastiedustelun eri tehtävissä. Vuoden 2018 alusta alkaen hän on työskennellyt opettajana Jyväskylän yliopistossa.  Kari opettaa ja tutkii strategista tiedustelua, tiedusteluanalyysiä, informaatiovaikutusta, kyberturvallisuutta ja hybridiuhkiin liittyviä aiheita. Kari on venäjän kielen maisteri (1993) ja kyberturvallisuuden maisteri (2017). Hän väitteli vuonna 2019 aiheenaan Venäjän kokema kyberuhka. Vuonna 2020 hän työskenteli Kiovassa Ukrainan tiedustelupalvelujen strategisena neuvonantajana. Esityksessään Kari kertoo Venäjän informaatiovaikuttamisesta. 

Virpi Tuulaniemi on kyberturvallisuuden asiantuntija, jonka taustalla on pitkä ura ICT-järjestelmien ja -palveluiden kehityksessä niin yksityisellä sektorilla kuin kuntapuolella ja valtionhallinnossa. Hän toimii parhaillaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa yhteiskunnan kriittisten toimialojen kyberturvallisuuden kehittämistehtävissä. Tuulaniemi korostaa sitä, että kyberturvallisuus on meidän kaikkien vastuulla ja pyrkii esityksessään kertomaan kansantajuisesti, miten kyberturvallisuudesta tulee arjessa huolehtia.

Antti Sillanpää (TkT, KTM, VTM) työskentelee Huoltovarmuuskeskuksessa informaatioturvallisuuden ja -resilienssin parissa. Antti on vaiheikkaan työuransa aikana tutkinut ja tehnyt viestintää. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Turvallisuuskomitean sihteeristössä, NATOn strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa kuin mediataloissakin. Sillanpää muistuttaa, että informaatioturvallisuus on huoltovarmuutta. Esityksessä kuvataan muun muassa, kuinka tietoa vääristellään, ja kuinka voimme siltä suojautua.

 

Lisätietoja:

Digillä kasvotusten -hanke, projektipäällikkö Mono Kuoppala p. 040 5747123, mono.kuoppala@evl.fi 
Osallisuus suhteessa -hanke, hankepäällikkö Kim Wasama, kim.wasama@evl.fi

kuva: Pixabay

Ota yhteyttä

Projektipäällikkö,Digillä kasvotusten -hanke
Oulun tuomiokirkkoseurakunta
8 3161300
Isokatu 17, PL 122
90101 Oulu