Surun ja sairauden kohdatessa

Et voi estää murheen lintuja lentämästä ylitsesi, mutta voit estää niitä rakentamasta pesäänsä hiuksiisi.
- Kiinalainen sananlasku

Surun maastossa kuljetaan omaa tahtia, mutta usein surun jakaminen toisen kanssa auttaa. Seurakunnat tarjoavat keskusteluapua ja vertaistukea sureville.

Surun ja sairauden kohdatessa voit ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijään. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Sururyhmistä vertaistukea

Sururyhmissä läheisensä menettäneet voivat jakaa kokemuksiaan ja purkaa tunteitaan yhdessä toisten surevien kanssa. Seurakuntien sururyhmiä vetävät useimmiten pappi tai diakoniatyöntekijä.

Sairaalasielunhoitajat järjestävät myös sururyhmiä esimerkiksi lapsensa menettäneille ja itsemurhan tehneiden läheisille.

Sururyhmistä saa tietoa oman seurakunnan kirkkoherranvirastoista tai diakoniatyöntekijöiltä. Ryhmien alkamisesta ilmoitetaan myös tulevien sururyhmien esittelysivuilla ja Rauhan Tervehdys -lehdessä.

Sairaalasielunhoito

Sairaalassa hoidetaan sairautta. Mutta kenellä olisi aikaa kuunnella, mitä kysymyksiä, ajatuksia ja tunteita tilanne sairastuneessa ja hänen omaisissaan herättää?

Seurakunta on yhden perustehtävänsä mukaisesti lähettänyt meidät sairaalapastorit tähän tehtävään. Olemme teitä potilaita, kuntoutujia, omaisia ja henkilökuntaa varten, kun haluatte luottamuksellisen kuuntelijan ja keskustelijan; ihmisen joka pysähtyy, kohtaa ja on läsnä.

Olemme käytettävissä rippiä, ehtoollista ja muita kirkollisia toimituksia varten. Järjestämme hengellisiä tilaisuuksia sairaaloissa.

Sairaalapastorit

Juha Kyllönen 040 5797 807, OYS, johtava sairaalapastori (vs.)

Hannele Lusikka 040 5797 806, OYS

Juha Tahkokorpi 040 5797 804 OYS ja OKS

Sami Puolitaival 044 3161 566 OYS/Psykiatrian tulosyksikkö

Hilla Jurvelin (vs.) 040 5797 803, OYS/Psykiatrian tulosyksikkö, Tuiran mielenterveyskeskus, OKS

Marja Keskitalo 040 623 3627, OYS

Lastenohjaajat sairaalassa

Seurakunnan lastenohjaajat Maria-Ritva Bräysy (p. 044 3161716) ja Auli Kipinä (p. 044 3161715) tukevat ja ilahduttavat OYS:ssa lapsia ja heidän vanhempiaan lyhyempien ja pidempien sairaalajaksojen aikana.

Heitä voi halutessaan pyytää vierailulle myös lapsen omaan huoneeseen. Auli ja Maria-Ritva pitävät säännöllisesti osastoilla toimintaa lapsille ja aikuisille. Niihin ei tarvitse ilmoittautua, vaan mukaan voi tulla halutessaan.

Lämpimästi tervetuloa!

Osastot:
 os. 51
 os. 62
 os. 60
 os. 65

ja lasten neurologian poliklinikka

Kotikäynnit

Vierailut kodeissa kuuluvat seurakunnan elämään. Kotikäynnille voi pyytää pappia, diakoniantyöntekijää tai muuta seurakunnan työntekijää tai vapaaehtoista.

Kotikäynneillä kohdataan erityisesti ihmisiä, jotka eivät itse pääse seurakunnan yhteisiin tilaisuuksiin.

Yhdessä ollessa voidaan esimerkiksi lukea lehtiä, hengellistä kirjallisuutta tai surffata vaikkapa netissä. Laulaminen, keskustelu ja rukous voivat myös kuulua tapaamisen antiin - valmista kaavaa ei ole.

Ehtoollinen kotiin?

Mikäli ehtoolliselle tuleminen on vaikeaa, voit pyytää kotiehtoollista. Tilaisuudessa voi olla mukana myös muita läheisiä yhdessä sovittavalla tavalla.
 

Kriisi

Kriisityötä tehdään seurakunnissa vastaanotoilla ja kotikäynneillä – siellä missä suru milloinkin kohdataan.

Sairaudet, kuoleman kohtaaminen, muutto ja avioero ovat niin ikään tilanteita, joissa elämän perusteet saattavat järkkyä. Seurakuntasi kohtaa sinut näissä tilanteissa ja tukee seuraavaan päivään.

Seurakunnissa on sururyhmiä eri tavoin surun kohdanneille. Niitä vetävät papit ja diakoniatyöntekijät. Lisäksi vuosittain järjestetään yhteisesti seminaari tai tilaisuus, jossa pohditaan jotakin suruun liittyvää aihetta ja aihepiiriä.

Seurakuntien työntekijöitä on mukana Oulun kaupungin kriisiryhmässä.