Retriitit ja hiljaisuuden viljely

"Vesi voi heijastaa tarkasti taivaan ja puut vain, kun sen pinta on häiriintymätön. Samoin voi mieli heijastaa todellisen kuvan sisimmästä vain, jos se on levollinen ja täysin rentoutunut."

- Indra Devi (1924-1950) -

Retriitti, hiljainen rukous, kristillinen meditaatio, hiljaisuuden viljely - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Retriitti (engl. retreat) tarkoittaa suomeksi sivuun tai syrjään vetäytymistä. Retriittitoiminta ja kristillinen meditaatio ovat hiljaista rukousta ja ne tuovat lepoa ja rauhoittumista arjen keskelle. Kristillisessä meditaatiossa omaa elämää katsellaan Jumalan kasvojen edessä. Se on samalla myös oman elämän rujouden, keskeneräisyyden hyväksymistä. Meditaatio on kuulunut kristilliseen perinteeseen alusta saakka. Perinne katosi lähes näkymättömiin vuosisatojen aikana kunnes nousi voimakkaammin esiin modernin hengellisyyden etsimisen myötä 1960-l alkaen.

Raamatussa Jeesus ohjeistaa seuraajiaan viettämään aikaa välillä yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa. Kristillisessä perinteessä tähän hiljaisuuteen kuuluu olennaisena osana myös rukous ja Jumalan sanan kuunteleminen. Markuksen evankeliumista löytyy kertomus siitä, kuinka Jeesus ja hänen opetuslapsensa etsivät hiljaiuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden keskellä. Jeesus sanoi: "Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän".

Retriitissä tarjotaan mahdollisuus hiljentyä ja vetäytyä hetkeksi pois arjen kiireestä. Retriitti on yleensä muutaman päivän mittainen yhteisöllinen ja hiljaisuudessa vietettävä leiri, jossa osallistujat eivät keskustele toistensa kanssa. Retriitissä osallistuja voi halutesaan keskustella vain retriitin ohjaajien kanssa rajallisesti ja sovitusti. Retriitissä kukin osallistuja saa keskittyä omista tarpeista käsin nousevaan itsetutkiskeluun, rauhoittumiseen ja rukoukseen. Retriitin päiväohjelma koostuu lyhkäisistä yhteisistä rukoushetkistä, ruokailuista sekä levosta ja liikkumisesta. Se onko ihminen luonnostaan puhelias vai ei, ei yleensä vaikuta siihen, millainen kokemus retriitti tai hiljaisuuden päivä hänelle on.

Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat järjestävät noin 2 retriittiä vuoden aikana. Retriitteihin on aina ilmoittautuminen. Jokainen retriittiin lähtevä saa oman henkilökohtaisen huoneen retriitin ajaksi. Tulevista retriiteistä löytyy tietoa tapahtumakalenterista hakusanalla retriitti.

Varsinaisten retriittien lisäksi seurakunnissa järjestetään hiljaisuuteen keskittyviä iltoja ja muita tilaisuuksia. Niissä esitetään ja lauletaan usein taizé-musiikkia.

Käy tutustumassa Hiljaisuuden ystävien toimintaan Facebook-sivulla >>

Enonkosken luostariyhteisö tarjoaa vaihtuvan hiljentymishetken. Lue lisää täältä.

 

 

Hiljaisuuden ilta

Kaipaatko enemmän hiljentymistä, lepoa ja hiljaista rukousta?

Hiljaisuuden ilta järjestetään Tuiran kirkossa (Myllytie 5) seuraavan kerran pe 16.2. klo 18.00-20.30.  Iltaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta sitoutumista kokoaikaiseen läsnäoloon toivotaan. Ilta aloitetaan hiljaisuudeen johdattelulla ja rukoushetkellä ja päätetään kl0 20 yhteiseen ehtoollisenviettoon. Illan aikana voit vapaasti levätä, pysähtyä alttareiden äärelle, tutustua kirjallisuuteen ja nauttia pientä iltapalaa.

Mukana pastori ja retriitinohjaaja Soili Pitkänen (puh.040-5064244) sekä seurakuntalaisia.

Hiljaisuuden päivät

Hiljaisuuden päivissä osallistujien on mahdollista tutustua hiljaisuuden retriittiin ja hiljaisuuden viljelyyn omassa elämässä.

Seuraavaa hiljaisuuden päivää vietetään lauantaina 7.4. Koskelan seurakuntatalolla. Hiljaisuuden päivän ohjaavat Soili Pitkänen ja Virpi Sillanpää-Posio; päivän aikana on mahdollista huovuttaa itselleen rukoushelmet ranteeseen. Päivään tulee kevään mittaan oma ilmoittautuminen eli Seuraa Rauhan Tervehdyksen mainoksia.

Lisätietoja antavat vs. pastori Soili Pitkänen: 040 5064 244 tai diakoni Heli Mattila: 040 5747 145 / heli.m.mattila@evl.fi

Taize-henkinen hiljaisuuden rukoushetki

 Taize henkinen hiljaisuuden rukoushetki järjestetään Oulun keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17) sunnuntaisin klo 18.00-19.00.
Ilta sisältää mm. lauluja, hiljaisuutta ja rukousta sekä teehetken.

"Luottamus, toivo ja sydämen rauha nousevat salatusta läsnäolosta, Kristuksen läsnäolosta" Taizé-veli Roger (1915-2005). Kristuksen läsnäoloon ranskalaisessa ekumeenisessa Taizé-yhteisössä asetutaan yksinkertaisessa rukoushetkessä useita kertoja päivässä.

Samaan luottamuksen pyhiinvaeltajien ketjuun saamme liittyä sunnuntai-illan pienessä rukoushetkessä, jonka ytimessä ovat päivän tekstien ja rukousten ohella yksinkertaiset Taizé-yhteisössä syntyneet rukouslaulut. Lauluja toistetaan niin, että ne jo itsessään ovat rukousta ja tyynnyttävät mieltä. Puolituntiseen hetkeen kuuluu hiljainen jakso, jossa voi ikonin ja kynttilöiden äärellä yhteisessä hiljaisuudessa mietiskellä tai vain levätä.

Aika ajoin rukoushetken yhteydessä järjestetään muutakin hiljaisuuden viljelyyn liittyvää, muun muassa rukousmeditaatio- ja bibliodraamatuokioita, alustettuja keskusteluja tai luonnossa hiljentymistä ja retkeilyä. Tietoa tulevista tapahtumista saat liittymällä Facebook-ryhmään: Hiljaisuuden rukoushetki Oulu tai sähköpostilistalle (lähetä viesti yhteyshenkilölle: riitta-kaisa.korhonen(at)mail.suomi.net)

Anna-Maija Raittila kuvasi rukoushetkeä kuin pieneksi tulisijaksi, jonka ääreen saamme kokoontua lämmittelemään.
Kun Taizé-hetken lopuksi lauletaan vaikkapa "Jeesuksen rauhan Henki, armon ja rauhan Henki, on sydämesi voima, on sydämesi voima", laulu jää
soimaan mieleen ja tulisijan lämpö kannattelee kävijöitä sunnuntai-illasta kohti arkiviikkoa.
Tervetuloa mukaan!
 

Pyhä Tanssi

Seuraava pyhän tanssin askeltyöpaja 28.1. Tuiran kirkolla, lue tarkemmin http://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat/2018-01-28/pyhan-tanssin-askeltyopaja

Retriitit

  • Karjasillan seurakunta järjestää retriitin 16-18.3. 2018 Suvelan leirikeskuksessa,  ilmoittautuminen 15.-28.2.2018, lisätietoja Marjukka Hamari p. 040 575 2710 ja Ulla Säilä p. 040 543 7070. Retriitissä on mahdollisuus rukouslauluun.
  • Tuiran seurakunta järjestää retriitin 4-6.5.2018 Rokuan leirikeskuksessa,  ilmoittautuminen lähempänä ajankohtaa, lisätietoja Soili Pitkänen p. 040 506 4244 ja Heli Mattila p. 040 5747 145.

 

Rukouslaulua

Vox Silentii 6.10.2018 klo 19 KappeLive-konserttisarjassa Pyhän Luukkaan kappelilla, Ylioopistokatu 7.

Hiljaisen rukouslaulun kelttimessu, mukana Vox Silentii 7.10.2018 klo 10 Pyhän Luukkaan kappelilla, Yliopistokatu 7.

 

Iltaruskon hetki
Meillä täytyy olla aikaa unelmointiin, aikaa muistamiseen ja aikaa saavuttaa ääretön. Aikaa olla. - Gladys T.