Retriitit ja hiljaisuuden viljely

"Vesi voi heijastaa tarkasti taivaan ja puut vain, kun sen pinta on häiriintymätön. Samoin voi mieli heijastaa todellisen kuvan sisimmästä vain, jos se on levollinen ja täysin rentoutunut."

- Indra Devi (1924–1950)

 

Retriitti, hiljainen rukous, kristillinen meditaatio, hiljaisuuden viljely - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Retriitti (engl. retreat) tarkoittaa suomeksi sivuun tai syrjään vetäytymistä. Retriittitoiminta ja kristillinen meditaatio ovat hiljaista rukousta ja ne tuovat lepoa ja rauhoittumista arjen keskelle. Kristillisessä meditaatiossa omaa elämää katsellaan Jumalan kasvojen edessä. Se on samalla myös oman elämän rujouden, keskeneräisyyden hyväksymistä. Meditaatio on kuulunut kristilliseen perinteeseen alusta saakka. Perinne katosi lähes näkymättömiin vuosisatojen aikana kunnes nousi voimakkaammin esiin modernin hengellisyyden etsimisen myötä 1960-l alkaen.

Raamatussa Jeesus ohjeistaa seuraajiaan viettämään aikaa välillä yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa. Kristillisessä perinteessä tähän hiljaisuuteen kuuluu olennaisena osana myös rukous ja Jumalan sanan kuunteleminen. Markuksen evankeliumista löytyy kertomus siitä, kuinka Jeesus ja hänen opetuslapsensa etsivät hiljaiuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden keskellä. Jeesus sanoi: "Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän".

Retriitissä tarjotaan mahdollisuus hiljentyä ja vetäytyä hetkeksi pois arjen kiireestä. Retriitti on yleensä muutaman päivän mittainen yhteisöllinen ja hiljaisuudessa vietettävä leiri, jossa osallistujat eivät keskustele toistensa kanssa. Retriitissä osallistuja voi halutesaan keskustella vain retriitin ohjaajien kanssa rajallisesti ja sovitusti. Retriitissä kukin osallistuja saa keskittyä omista tarpeista käsin nousevaan itsetutkiskeluun, rauhoittumiseen ja rukoukseen. Retriitin päiväohjelma koostuu lyhkäisistä yhteisistä rukoushetkistä, ruokailuista sekä levosta ja liikkumisesta. Se onko ihminen luonnostaan puhelias vai ei, ei yleensä vaikuta siihen, millainen kokemus retriitti tai hiljaisuuden päivä hänelle on.

Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat järjestävät noin 2 retriittiä vuoden aikana. Retriitteihin on aina ilmoittautuminen. Jokainen retriittiin lähtevä saa oman henkilökohtaisen huoneen retriitin ajaksi. Tulevista retriiteistä löytyy tietoa tapahtumakalenterista hakusanalla retriitti.

Varsinaisten retriittien lisäksi seurakunnissa järjestetään hiljaisuuteen keskittyviä iltoja ja muita tilaisuuksia. Niissä esitetään ja lauletaan usein taizé-musiikkia.

Käy tutustumassa Hiljaisuuden ystävien toimintaan Facebook-sivulla >>

Enonkosken luostariyhteisö tarjoaa vaihtuvan hiljentymishetken. Lue lisää täältä.

Hiljaisuuden rukoushetki

Taize henkinen hiljaisuuden rukoushetki järjestetään Oulun keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17) sunnuntaisin klo 18.00-19.00. Ilta sisältää mm. lauluja, hiljaisuutta ja rukousta sekä teehetken.

"Luottamus, toivo ja sydämen rauha nousevat salatusta läsnäolosta, Kristuksen läsnäolosta" Taizé-veli Roger (1915-2005).
Kristuksen läsnäoloon ranskalaisessa ekumeenisessa Taizé-yhteisössä asetutaan yksinkertaisessa rukoushetkessä useita kertoja päivässä.

Samaan luottamuksen pyhiinvaeltajien ketjuun saamme liittyä sunnuntai-illan pienessä rukoushetkessä, jonka ytimessä ovat päivän tekstien ja rukousten ohella yksinkertaiset Taizé-yhteisössä syntyneet rukouslaulut. Lauluja toistetaan niin, että ne jo itsessään ovat rukousta ja tyynnyttävät mieltä. Puolituntiseen hetkeen kuuluu hiljainen jakso, jossa voi ikonin ja kynttilöiden äärellä yhteisessä hiljaisuudessa mietiskellä tai vain levätä.

Ajoittain järjestetään muita hiljaisuuden tapahtumia, joista saat tiedon liittymällä Facebook-ryhmään: Hiljaisuuden rukoushetki Oulu tai sähköpostilistalle (lähetä viesti yhteyshenkilölle: riitta-kaisa.korhonen(at)mail.suomi.net)

Anna-Maija Raittila kuvasi rukoushetkeä kuin pieneksi tulisijaksi, jonka ääreen saamme kokoontua lämmittelemään.
Kun Taizé-hetken lopuksi lauletaan vaikkapa "Jeesuksen rauhan Henki, armon ja rauhan Henki, on sydämesi voima, on sydämesi voima", laulu jää soimaan mieleen ja tulisijan lämpö kannattelee kävijöitä sunnuntai-illasta kohti arkiviikkoa.
Tervetuloa mukaan!

 

Hiljaisuuden päivä Kraaselin saarella 18.8. klo 10-18 http://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat/2018-08-18/hiljaisuuden-paiva-kraaselin-saarella

 

Tulossa olevia tapahtumia:

22.9. Fransiscus Assissilainen - luento ja hiljaisuuden ohjaamista Pyhän Luukkan kappelilla, mukana pastori Sari Kontinen-Koski Kokkolasta sekä pastori Päivi Jussila ja Soili Pitkänen Oulusta, lisätietoja Soili Pitkänen, p. 0405064244

6.10 Kelttiläisen rukouslaulun kurssi 10-14 Pyhän Luukkaan kappelilla, ohjaa MuT Hilkka-Liisa Vuori, lisätietoja Päivi Jussila p. 0503408992.

27.10 Ignatius Loyola - johdatusta ignatiaaniseen perinteeseen Pekka Yrjänä Hiltusen johdolla, Tuiran kirkko. Lisätietoja Soili Pitkänen, p. 0405064244.

 

Tulossa olevia retriittejä:

29.-31.3.2019 Rokualla, Marjukka Hamari, Karjasillan seurakunta

5.-7.4.2019, retriitinohjaajat Heidi Karvonen ja Jouko Lankinen, tuomiokirkkoseurakunta

 

 

Tervetuloa kesäsunnuntaina Linnanmaalle osallistumaan

HILJAISEEN RUKOUSKÄVELYYN

 

Kokoonnumme Pyhän Luukkaan kappelin edessä kuutena sunnuntaina klo 11.30:

10.6., 8.7.,22.7., 5.8., 19.8. ja 2.9. 2018

 Vaellamme joka säällä.

 

Kävelyoppaana toimivalta seurakuntalaiselta saat ohjeen ja viriketekstit yhdessä kuljettavaan hiljaiseen rukouskävelyyn.

 

"Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään."

Iltaruskon hetki
Meillä täytyy olla aikaa unelmointiin, aikaa muistamiseen ja aikaa saavuttaa ääretön. Aikaa olla. - Gladys T.

Pyhä Tanssi

Pyhä tanssi yhdistää liikettä ja hiljaisuutta. Siinä koko keho osallistuu mukaan rukoukseen. Yksinkertaiset askeleet rauhoittavat kehoa ja mieltä keskittymään käsillä olevaan hetkeen.

Tervetuloa hiljentymään pyhän tanssin askelein Tuiran kirkolle 29.4. klo 16.-17.30 ja 27.5. klo 16.-17.30. Pyhään tanssiin ohjaavat Riikka Honkavaara ja Päivi Päivike.