Retriitit ja hiljaisuuden viljely

"Vesi voi heijastaa tarkasti taivaan ja puut vain, kun sen pinta on häiriintymätön. Samoin voi mieli heijastaa todellisen kuvan sisimmästä vain, jos se on levollinen ja täysin rentoutunut."

- Indra Devi (1924–1950)

 

Retriitti, hiljainen rukous, kristillinen meditaatio, hiljaisuuden viljely - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Retriitti (engl. retreat) tarkoittaa suomeksi sivuun tai syrjään vetäytymistä. Retriittitoiminta ja kristillinen meditaatio ovat hiljaista rukousta ja ne tuovat lepoa ja rauhoittumista arjen keskelle. Kristillisessä meditaatiossa omaa elämää katsellaan Jumalan kasvojen edessä. Se on samalla myös oman elämän rujouden, keskeneräisyyden hyväksymistä. Meditaatio on kuulunut kristilliseen perinteeseen alusta saakka. Perinne katosi lähes näkymättömiin vuosisatojen aikana kunnes nousi voimakkaammin esiin modernin hengellisyyden etsimisen myötä 1960-l alkaen.

Raamatussa Jeesus ohjeistaa seuraajiaan viettämään aikaa välillä yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa. Kristillisessä perinteessä tähän hiljaisuuteen kuuluu olennaisena osana myös rukous ja Jumalan sanan kuunteleminen. Markuksen evankeliumista löytyy kertomus siitä, kuinka Jeesus ja hänen opetuslapsensa etsivät hiljaiuutta ja rauhaa kiireen ja ihmispaljouden keskellä. Jeesus sanoi: "Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän".

Retriitissä tarjotaan mahdollisuus hiljentyä ja vetäytyä hetkeksi pois arjen kiireestä. Retriitti on yleensä muutaman päivän mittainen yhteisöllinen ja hiljaisuudessa vietettävä leiri, jossa osallistujat eivät keskustele toistensa kanssa. Retriitissä osallistuja voi halutesaan keskustella vain retriitin ohjaajien kanssa rajallisesti ja sovitusti. Retriitissä kukin osallistuja saa keskittyä omista tarpeista käsin nousevaan itsetutkiskeluun, rauhoittumiseen ja rukoukseen. Retriitin päiväohjelma koostuu lyhkäisistä yhteisistä rukoushetkistä, ruokailuista sekä levosta ja liikkumisesta. Se onko ihminen luonnostaan puhelias vai ei, ei yleensä vaikuta siihen, millainen kokemus retriitti tai hiljaisuuden päivä hänelle on.

Oulun seurakuntayhtymän seurakunnat järjestävät noin 2 retriittiä vuoden aikana. Retriitteihin on aina ilmoittautuminen. Jokainen retriittiin lähtevä saa oman henkilökohtaisen huoneen retriitin ajaksi. Tulevista retriiteistä löytyy tietoa tapahtumakalenterista hakusanalla retriitti.

Varsinaisten retriittien lisäksi seurakunnissa järjestetään hiljaisuuteen keskittyviä iltoja ja muita tilaisuuksia. Niissä esitetään ja lauletaan usein taizé-musiikkia.

Käy tutustumassa Hiljaisuuden ystävien toimintaan Facebook-sivulla >>

Enonkosken luostariyhteisö tarjoaa vaihtuvan hiljentymishetken. Lue lisää täältä.

Hiljaisuuden rukoushetki

Taize henkinen hiljaisuuden rukoushetki järjestetään Oulun keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17) sunnuntaisin klo 18.00-19.00. Ilta sisältää mm. lauluja, hiljaisuutta ja rukousta sekä teehetken.

"Luottamus, toivo ja sydämen rauha nousevat salatusta läsnäolosta, Kristuksen läsnäolosta" Taizé-veli Roger (1915-2005).
Kristuksen läsnäoloon ranskalaisessa ekumeenisessa Taizé-yhteisössä asetutaan yksinkertaisessa rukoushetkessä useita kertoja päivässä.

Samaan luottamuksen pyhiinvaeltajien ketjuun saamme liittyä sunnuntai-illan pienessä rukoushetkessä, jonka ytimessä ovat päivän tekstien ja rukousten ohella yksinkertaiset Taizé-yhteisössä syntyneet rukouslaulut. Lauluja toistetaan niin, että ne jo itsessään ovat rukousta ja tyynnyttävät mieltä. Puolituntiseen hetkeen kuuluu hiljainen jakso, jossa voi ikonin ja kynttilöiden äärellä yhteisessä hiljaisuudessa mietiskellä tai vain levätä.

Ajoittain järjestetään muita hiljaisuuden tapahtumia, joista saat tiedon liittymällä Facebook-ryhmään: Hiljaisuuden rukoushetki Oulu tai sähköpostilistalle (lähetä viesti yhteyshenkilölle: riitta-kaisa.korhonen(at)mail.suomi.net)

Anna-Maija Raittila kuvasi rukoushetkeä kuin pieneksi tulisijaksi, jonka ääreen saamme kokoontua lämmittelemään.
Kun Taizé-hetken lopuksi lauletaan vaikkapa "Jeesuksen rauhan Henki, armon ja rauhan Henki, on sydämesi voima, on sydämesi voima", laulu jää soimaan mieleen ja tulisijan lämpö kannattelee kävijöitä sunnuntai-illasta kohti arkiviikkoa.
Tervetuloa mukaan!

 

Hiljaisuuden päivä Kraaselin saarella 18.8. klo 10-18 http://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat/2018-08-18/hiljaisuuden-paiva-kraaselin-saarella

 

Tulossa olevia tapahtumia:

Franciscus Assisilainen - luento ja johdatusta hiljaisuuteen

la 22.9. kello 10.00 - kello 14.00

 
Franciscus Assisilainen - luento ja johdatusta hiljaisuuteen Pyhän Luukkaan kappeli

 

Tutustumme pastori Sari Kontinen-Kosken opastuksella Franciscus Assisilaiseen (1181/1182-1226), köyhyyden ystävään ja eläinten suojelijaan, joka on pyhimyksistä tunnetuimpia ja rakastetuimpia. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kasviskeittolounaan takia ennakkoilmoittautumiset 7.9. mennessä pastori Soili Pitkäselle, p. 040 506 4244 tai soili.pitkanen@evl.fi. Tervetuloa!

Kelttirukouslauluja keskiajalta tähän päivään - kurssi

la 6.10. kello 10.00 - kello 14.00 Pyhän Luukkaan kappeli

Kurssilla opetellaan korvakuulolta keskiaikaisia, kelttipyhimyksille Columballe ja Brigidille osoitettuja sävelmiä. Kurssin osanottajien ei tarvitse osata laulaa tai lukea nuotteja. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat meitä. Kurssin opettaja on MuT Hilkka-Liisa Vuori. Kurssi on maksuton. Ennakkoilmoittautumiset keittolounaan takia pastori Päivi Jussilalle, p. 050 3408992 tai paivi.jussila@evl.fi, elokuun loppuun mennessä. Kelttilauluja on mahdollisuus kuulla myös Vox Silentii - yhtyeen konsertissa lauantaina 6.10. klo 19 Pyhän Luukkaan kappelissa.

 

Ignatius Loyola - ignatiaanisen rukousperinteen äärellä

lauantaina 27.10. klo 10-14 Tuiran kirkko

Tutustumme Pekka Yrjänä Hiltusen opastuksella ignatiaaniseen rukousperinteeseen luennoin ja hiljentymällä yhdessä. Ignatius Loyola (1491-1556) oli jesuiittasääntökunnan perustaja, jonka hengellisistä kirjoituksista on vuosisatoja saatu tukea omalla hengellisellä tiellä kulkemiseen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kasviskeittolounaan takia ennakkoilmoittautunen 12.10. mennessä Soili Pitkäselle, p. 040 506 4244 tai soili.pitkanen@evl.fi

 

Hiljaisuuden ilta

Kaipaatko hiljentymistä ja levähtämistä? Olet lämpimästi tervetullut hiljaisuuden iltaan Tuiran kirkolle

perjantaina 2.11.2018 klo 18-20.30

perjantaina 14.12.2018 klo 18-20.30

Hiljaisuuteen laskeutuminen ja rukoushetki klo 18 ja klo 20 ehtoollinen. Illan aikana on tarjolla pientä iltapalaa, lukemistakin on varattu. Iltaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta toivotaan sitoutumista läsnäoloon koko illan ajaksi. Lisätietoja Soili Pitkänen, p.040 5064244.

Tulossa olevia retriittejä:

29.-31.3.2019 Rokualla, Marjukka Hamari, Karjasillan seurakunta

5.-7.4.2019, retriitinohjaajat Heidi Karvonen ja Jouko Lankinen, tuomiokirkkoseurakunta

 

 

Tervetuloa kesäsunnuntaina Linnanmaalle osallistumaan

HILJAISEEN RUKOUSKÄVELYYN

 

Kokoonnumme Pyhän Luukkaan kappelin edessä kuutena sunnuntaina klo 11.30:

10.6., 8.7.,22.7., 5.8., 19.8. ja 2.9. 2018

 Vaellamme joka säällä.

 

Kävelyoppaana toimivalta seurakuntalaiselta saat ohjeen ja viriketekstit yhdessä kuljettavaan hiljaiseen rukouskävelyyn.

 

"Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään."

Iltaruskon hetki
Meillä täytyy olla aikaa unelmointiin, aikaa muistamiseen ja aikaa saavuttaa ääretön. Aikaa olla. - Gladys T.

Pyhä Tanssi

Pyhä tanssi yhdistää liikettä ja hiljaisuutta. Siinä koko keho osallistuu mukaan rukoukseen. Yksinkertaiset askeleet rauhoittavat kehoa ja mieltä keskittymään käsillä olevaan hetkeen.

Tervetuloa pyhän tanssin askeltyöpajaan Tuiran kirkolle sunnuntaina 2.9.2018, 7.10.2018, 4.11.2018 ja 2.12.2018, kellonaika on aina 16.-17.30. Pyhään tanssiin ohjaavat Riikka Honkavaara ja Päivi Päivike.