Messut

Ehtoolisleipä kämmenellä

Kristillinen usko eletään todeksi arjen keskellä. Jumala on kutsunut ihmisen työtoveriksi palvelemaan lähimmäisiä ja varjelemaan luomakuntaa. Mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi ja asetti sen levon ja jumalanpalveluksen päiväksi. Yhtenä päivänä viikossa ihmisen tuli pidättyä työstä ja omistaa se Jumalan kiittämiselle ja hänen luomistyönsä muistamiselle.

Jokainen jumalanpalvelus alkaa ja päättyy kolmiyhteisen Jumalan, Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Jumalanpalveluksessa seurakunta kokoontuu tunnustamaan uskoa Kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan Luojaan. Hän on kaiken hyvän Luoja, ylläpitäjä ja lahjoittaja. 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelus ankkuroituu Raamattuun, vanhan kirkon traditioon ja luterilaiseen tunnustukseen. Ehtoollisen sakramentin vietto, Raamatun lukeminen, saarnan arvostus, yhteinen rukous, liturgisen perinteen arvostaminen sekä rikas virsilaulu ja musiikin vahva asema muodostavat ne piirteet, joista oma luterilainen jumalanpalveluksemme tunnistetaan. 

Jumalanpalveluksia on erilaisia. Messu tarkoittaa jumalanpalvelusta, jossa nautitaan ehtoollinen. Messujen toteuttamistapa Oulun seurakuntien alueella eri seurakunnissa on rikaista ja monipuolista. Esimerkiksi hiljaisuuden messu -tyyppistä Iltamessua vietetään kuukausittain Kastellin kirkossa, Kiimingissä Jäälin kappelilla kokoonnutaan toisinaan Tuomo Nikkolan säveltämään Jäälin messuun. Lisäksi on lukemattomia muita erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja eri seurakunnissa, eri viikonpäivinä. 

Perhemessussa huomioidaan lapsiperheet, vanhusten parissa vietttävässä Muistimessussa –muistisairaat ja erilaisissa muissa elämäntilanteissa ja elämän käännekohdissa voidaan viettää messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta.

Kaikki messut löytyvät tapahtumakalenterista.