Kiitollinen kädenpuristus

ke 6.12. kello 15.00 - kello 16.00

Kiitollinen kädenpuristus Pyhän Tuomaan kirkko

Itsenäisyyspäivän teemallinen musiikkihetki.

Liisa Vilppolan teemallinen musiikkiteos kuljettaa sotilaan, evakon, lotan ja lapsen laulujen kautta katselemaan nykypäivää monikulttuuriseksi kasvaneen satavuotiaamme kainalossa. Mukana Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen.

 

LÄHDÖN HETKI

Mies vaiti pakkaa reppuaan, tietämättä matkan päätä.

Monta työtä tekemättä jää, järvi alkaa tehdä jäätä.

Aika mennä on, ei kysellä,

onko katiskat pois järvestä,

onko pelto möyhimättä, nuorimmainen syntymässä.

Edellä mainitut laulun sanat avaavat Kiitollinen kädenpuristus -musiikkihetken, ja johdattavat kuulijansa eläytymään satavuotiaan Suomemme itsenäisyyden synnytystuskiin.

"Halusin kuljettaa teemaa tarinoiden kautta", kertoo oululainen erityisopettaja, Liisa Vilppola, teoksen sanoittaja, säveltäjä ja käsikirjoittaja.

"Sotaveteraanin tyttärenä itsenäisyys ei ole koskaan tuntunut itsestään selvältä, vaan sodalla on aina ollut oman isäni ja sota-ajat eläneiden ihmisten kasvot."

Nämä kasvot Vilppola haluaa palauttaa ihmisten mieliin itsenäisyydestä iloitessamme. Siksi joissakin laulujen väliin käsikirjoitetuissa rukouksissa, lukijoiksi on pyydetty sota-ajat itse eläneitä ihmisiä. Rintamalla palvelleen sotilaan lukiessa Sotilaan rukouksen, soi kuulijankin sielussa erityinen, pysähdyttävä kaiku. Se saa ajatukset yhtymään kertosäkeen sanoihin:

Isä siunaa tuota miestä                

joka kerran kantoi iestä.

Älä kasvojasi peitä,

anna tielleen enkeleitä.

"Yhtä aikaa, kun voimme iloita itsenäisyydestämme, emme voi ummistaa silmiämme siltä, että maailmasta sota ei ole loppunut", Vilppola toteaa.

Samalla, kun veteraanimme ansaitsevat kunnioituksemme ja kiitollisen kädenpuristuksemme, tarvitsevat toisaalla hätää kärsivät toivoa, turvaa ja tukea. Jossain joku lapsi itkee painajaisiaan, tässä tämä toinen niitä todeks’ elää saa, lauletaan lapsen laulussa, ja pyydetään samalla:

Varjele, Isä Taivaan, kaikki lapset ihmisten,

anna enkelten laulaa pienokaiset unehen.

Silitä pientä päätä, poista pelko silmien,

anna pienille rauha,

rauha maahan aikuisten.

Kiitollinen kädenpuristus -esitys toteutetaan lauluryhmän, lapsikuoron ja oululaisten muusikoiden yhteistyönä Pyhän Tuomaan kirkossa itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 klo 15. Puheen pitää Niilo Pesonen. Tilaisuuden jälkeen tarjolla monikulttuuriset juhlakahvit.


Järjestäjä

Tuiran seurakunta

Katso myös

ma 13.8.2018 klo 10.00 - to 16.8.2018 klo 13.30

Rokuan leirikeskus

Tuiran seurakunnan eläkeläisten leiri

Tule virkistäytymään, nauttimaan yhdessäolosta ja Rokuan kauniista luonnosta.
ke 15.8. klo 18.00

Pyhän Tuomaan kirkko

Pyhän Tuomaan lapsikuoro

Pyhän Tuomaan lapsikuoro aloittaa syksyn laulukauden keskiviikkona 15.8.2018 klo 18.00 Pyhän Tuomaan kirkolla (Mielikintie 3).
pe 31.8. klo 19.00 -20.00

Oulunsalon kirkko

Gospelmessu

Iltamessu, jossa lauletaan gospelia.