Ristiäiset Oulun ev.lut. seurakunnissa

Syntynyt lapsi on kaunis lahja. Lämpimät onnittelut suuren elämänihmeen edessä.

Vauva ansaitsee kaikkea hyvää ja kaunista. Kaste on yksi sellainen asia, lahja, joka kantaa halki elämän.

Pappi auttaa ristiäisjärjestelyissä

Kastettavan lapsen vanhemmat ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona.

Lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiinsa rekisteröinti-ilmoituksen, joka on väestörekisterikeskuksen lomake. Siihen vanhemmat merkitsevät lapsen tiedot. Pappi täyttää kastetta ja kummeja koskevat kohdat ja toimittaa paperin Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien keskusrekisteriin.

 

Kastepaikka

Kastepaikka voi olla kirkko, seurakuntakoti tai koti. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta, jolloin kasteen merkitys seurakunnan yhteyteen liittämisenä tulee kauniisti esiin.

Kastetilaisuuden järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta Oulun ev.-lut. seurakuntien jäsenille. Lue lisää tilojen käytöstä.

Ristiäisten tarjoilu

Ristiäisiin voi halutessaan järjestää tarjoilun. Tarjoilusta aiheutuvista kustannuksista sovitaan sen järjestäjän kanssa. Pitopalvelu-sivulta löydät listan käytettävissä olevista pitopalveluyrityksistä. Tarjoilun voi järjestää myös omatoimisesti (edellyttää hygieniapassia).

Muita käytäntöjä kastejuhlassa

Kastepäivä on tavallisimmin sunnuntai tai lauantai, mutta kaikki päivät käyvät. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset. Mikäli lapsi kastetaan toisella paikkakunnalla tai kastava pappi tulee muualta kuin Oulun seurakunnista, kynttilä ja todistukset noudetaan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Rakastetuimmat ja toivotuimmat kastevirret 

Kastevirret.fi-sivun tarkoituksena on helpottaa Sinua kastejuhlan suunnittelussa. Sivustolta voi esimerkiksi kuunnella kastevirsiä Tommi Kalenius Bandin ja Mikko Salmen esittäminä tai tulostaa virsien nuotit, sanat ja kastetoimituksen vaiheet.

Palvelun on rahoittanut Hengellinen elämä verkossa -hanke ja tuottanut Oulun ev.lut. seurakuntien Rauhan Asema, joka tuottaa hengellistä sisältöä digitaaliseen mediaan. Suunnitelmissa on julkaista vastaavat palvelut myös suosituimmista vihki- ja hautajaisvirsistä.


> Kastevirret-sivulle

> Tietoa lapsen sukunimen valinnasta

> Kasteopas

Korjaus Kasteoppaan sivulle 4:
1.3.2017 voimaan tulleen uskonnonvapauslain mukaan alaikäisen lapsen kaste edellyttää aina
lapsen huoltajien yksimielistä päätöstä lapsen uskonnollisesta asemasta.