Hae
pienennä tekstin kokoa suurenna tekstin kokoa Tekstiversio

Haukiputaan kirkko

Haukiputaan kirkon varaus- ja yhteystiedot

Kirkko auki kesällä 2014

Katso virtuaalinen panoraamaesitys Haukiputaan kirkosta.

Vieraile Haukiputaan kirkossa kolmiulotteisesti.

Nykyinen Haukiputaan kirkko on seurakuntansa kolmas kirkko. Se on Haukiputaan merkittävin nähtävyys ja haukiputaalaisille hyvin rakas.

Kirkkoon mahtuu väkeä noin 540. Suurina juhlapäivinä kirkko on aina ääriään myöten täynnä.

Kirkko valmistui vuonna 1762. Edellinen kirkko oli Isonvihan venäläismiehityksessä niin pahoin vaurioitunut, että rakennusmestari Matti Honka laati laskelmat uuden ristikirkon rakentamiseksi.

On jokseenkin varmaa, että hän laati myös nykyisen kirkon piirustukset. Uuden kirkon rakennustöitä johti kälviäläinen rakennusmestari Jaakko Suonperä.

Uuden kirkon valmistumisen myötä vanha kirkko purettiin pois.

Kirkkoa elävöittävät Mikkael Toppeliuksen maalaukset

Kirkon raamattuaiheiset maalaukset vuosina 1774, 1775 ja 1779 on tehnyt tuon ajan tunnetuin kirkkomaalari, oululaisen Mikael Toppelius. Näitä maalauksia on kirkossa niin paljon, että jos ne asetettaisiin peräjälkeen, niitä riittäisi 150 metrin matkalle.

Kaikki seinä-, kattoholvi- ja kattomaalaukset Toppelius teki liimavärein. Ainoastaan niin sanotulla valöörimenetelmällä maalatut evankeliumien kirjoittajien kuvat on tehty öljyvärein.

Maalauksissa ilmenee barokin ja rokokoon aiheita, mutta myös kiinalaisen taiteen vaikutus, joka tuolloin oli eräänlainen muoti-ilmiö.

Kirkon pohjoisristillä sijaitsevaa viimeistä tuomiota esittävää koko seinän peittävää maalausta on jopa taidehistorian asiantuntijoiden keskuudessa esitetty Suomen merkittävimmäksi barokkityyliseksi sommitelmaksi.

Mutta nykyisessä kirkossa on kaksinkertainen taideaarre. Nykyisen kirkon vesikaton ruodelautoina on nimittäin käytetty edellisen kirkon sisäseinälautoja. Kirkon ullakolla on katkelmallisina nähtävissä siis nykyistä kirkkoa edeltäneen kirkon maalauksia.


Tulosta| Sivukartta| In English