Jouluseimet Oulun kirkoissa ja kappeleissa

Seimiasetelmia on esillä Oulun kirkoissa ja kappeleissa:

Oulun tuomiokirkko

Oulun tuomiokirkossa seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Seimen rakentaa tänä vuonna englanninkielisen leikkikoulun eskariryhmä torstaina 30.11.2017.

Pikkukirkko

Oulun tuomiokirkon kirkkopuistoon (Kirkkokatu 3) on rakentunut syksyn aikana Pikkukirkko. Lasten oman Pikkukirkon seimi on nähtävillä adventin aatosta alkaen. Ylikiiminkiläinen Erkki Pöyskö on lahjoittanut pikkukirkon lattialle perinteiset jouluoljet.

 

Keskustan seurakuntatalo

Keskustan seurakuntatalon ala-aulassa (Isokatu 17) on Jyrki Vaaramon rakentama ja Mirjami Nikulan pukema ja somistama seimi-asetelma. Perinteisestä poikkeavassa seimiasetelmassa on tutut hahmot tuotu tähän päivään. Seimi kommentoi osaltaan meneillään olevaa maailmanlaajuista pakolaisuutta ja muistuttaa siitä, että Jeesus perheineen joutui lähtemään pakomatkalle.

 

Karjasillan kirkko

Karjasillan kirkon (Nokelantie 39) jouluseimen on toteuttanut käyttökeramiikkaan erikoistunut taiteilija Silja Mustaparta. Mustaparran toteuttama seimi siunattiin käyttöön joulukuussa 2007. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista alkaen. 

Kastellin kirkko

Kastellin kirkossa (Töllintie 38) on esillä seimiasetelma pienoiskoossa. Hahmot on toteutettu lyijyjalkanukketekniikalla. Materiaalina käytetty kierrätysmateriaalia: mm. talli on rakennettu veneen tuhdon pohjalaudoista ja paimenten keto vanhoista verhoista nukkamattotekniikalla. Seimen on toteuttanut diakoniatyöntekijä Sirpa Kemppainen. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Pyhän Andreaan kirkko

Pyhän Andreaan kirkon (Sulkakuja 8) pihalla nähdään talli ja täysikokoinen (1:1) jouluseimi. Seimen ensimmäinen vaihe (talli, seimi ja aasi) on nähtävillä ensimmäisenä adventtina. Jouluseimi täydentyy jokainen adventtisunnuntai ja on täydellinen jouluaattona.

Tuiran kirkko ja Pyhän Tuomaan kirkko

Tuiran kirkossa (Myllytie 5) ja Pyhän Tuomaan kirkossa (Mielikintie 3) joulun kertomus eletään seuraavasti: Kuoriin tuodaan ensimmäisenä adventtina jouluseimen tyhjä eläinsuoja. Samalla ensimmäiset hahmot Maria, Joosef sekä aasi lähtevät matkalle kirkon taka-osasta. Viikosta 50 lähtien Jeesus lapsi lepää seimessä, ympärillään Maria ja Joosef, Idän tietäjät, paimenet sekä lampaiden, härän ja aasin eläinhahmot, enkeli ja joulun tähti. Jouluseimen hahmot on valmistanut nukketaiteilija Leena Takalo.

Pyhän Luukkaan kappeli

Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7) on adventista loppiaiseen esillä oma jouluseimiasetelmansa, jonka henkilö- ja eläinhahmot ovat pienoiskoossa alustaansa kiinnitettynä. Sen on valmistanut Olavi ja Pirkko Perälä.

Oulujoen kirkko

Oulujoen kirkon (Oulujoentie 69) perinteinen seimiasetelma täydentyy pikkuhiljaa adventin aikana siten, että Jeesus-lapsi syntyy seimiasetelmaan jouluaattona.

Yli-Iin kirkko

Yli-Iin kirkon (Kirkkokuja 4) seimiasetelma täydentyy pikkuhiljaa adventin aikana siten, että Jeesus-lapsi syntyy seimiasetelmaan jouluaattona.

Ylikiimingin kirkko

Ylikiimingin kirkossa (Kirkkomäki) jouluseimi otetaan esille jouluaattona ja se on esillä joulun ajan.

Haukiputaan kirkko ja seurakuntakeskus

Haukiputaan kirkon (Kirkkotie 10) jouluseimi on esillä kirkon etuosassa viikon 51 alussa. Kapaloitu Jeesus-vauva laitetaan seimeen jouluaattona. Seimen on tehnyt Antti Holma.

Haukiputaan seurakuntakeskuksessa (Kirkkotie 10) on esillä jouluseimi, jonka on tehnyt Tapani Kauppi.

Jäälin kappeli, Kiiminki

Jäälin kappelissa (Rivitie 9) on jouluseimi, joka näkyy myös kappelin ikkunasta ulos. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Oulunsalon kirkko

Oulunsalon kirkossa (Uhrikirkonkuja 2) on esillä keraaminen seimi ensimmäisestä adventista loppiaiseen.


Kansainvälinen seiminäyttely  ja seimivaellus

Kansainvälinen seiminäyttely avataan lauantaina 2.12.2017 klo 15 Oulun Kaupunginteatterin ala-aulassa. Kaupunginteatterin ala-aulassa sijaitsevaan seimivitriiniin on koottu seimiä eri puolilta maailmaa niin yksityisiltä ihmisiltä kuin yhteisöiltä. Seiminäyttely on avoinna Kaupunginteatterissa 2.12.-20.12.2017 teatterin aukioloaikoina.

Seimivaellus alkaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina oululaisissa kirkoissa sekä kaupungin keskustassa eri kohteissa. Seimivaelluksen kartta ja seimikuvaukset löytyvät osoitteesta www.tiernakaupunki.fi. Seimivaellus jatkuu loppiaiseen asti.

(Sivu päivitetty 23.11.2017)